Sistemul prin care un magazin va fi obligat să acorde, la cerere, clienților care nu au bani cash asupra lor, și știu că vor avea nevoie ulterior de numerar, până la 200 de lei bani lichizi, anunțat de Profit.ro din luna octombrie, a fost aprobat, marți, de către deputați și urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, astfel încât sistemul să fie aplicat din 20 mai.
Termenul de 20 mai este cel aprobat de parlamentari și poate fi respectat dacă actul normativ este promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.
Operațiunea îl va scuti pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar.
În forma aprobată, documentul stabilește că persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul si care au încheiat cu emitenții cardurilor un contract cu clauză privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informații privind costurile serviciului.
Avansul va fi evidențiat distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar vor fi asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacțiilor vor fi stabilite conform contractelor în vigoare între părți.
Refuzul de a acorda avansul va atrage magazinului o amendă cuprinsă între 20.000 de lei și 50.000 de lei.
Comercianții vor putea percepe de la titularul cardului o sumă de până la 1% din valoarea avansului acordat.
CITEȘTE ȘI Centrul Vechi al Capitalei, preferat pentru magazinele de tip flag-shipÎn cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților nu acoperă suma solicitată de către utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni. Aceasta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar și pentru alte operațiuni, precum restul la plată.
La rândul lor, băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comercianților, în baza contractelor încheiate în acest scop, să instaleze terminale de plată la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.
Băncile acceptante de carduri sunt obligate să asigure infrastructura și dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăților prin intermediul mijloacelor moderne de plată și a
realizării transferului între contul de card și contul beneficiarilor sumelor plătite, precum și pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile.
Practic, așa cum Profit.ro a anunțat în toamna anului trecut, magazinele care vând cu amănuntul și acceptă să li se plătească prin card bancar vor putea acorda unui client, dacă cere, bani cash până la 200 de lei, pe care îi vor recupera de pe cardul bancar al acestuia. Clientul care știe că, după ce iese din centrul comercial, va merge la un alt magazin unde nu poate plăti cu cardul va avea astfel asupra lui bani lichizi, fără să mai fie obligat să găsească un bancomat.
CITEȘTE ȘI LISTA Sorin Ovidiu Vîntu și Cristian Borcea apar în actele Panama Papers, alături de peste 100 de persoane și entități de business din RomâniaSuma acordată clientului va fi scrisă distinct pe bonul fiscal, pentru inspectorii Fiscului.
De asemenea, dacă obligația de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și credit erau impuse comercianților cu amănuntul care realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro, acum acest plafon al cifrei de afaceri a fost redus la 10.000 de euro.
"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată sunt obligați sa accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit", se mai arată în proiect.
CITEȘTE ȘI Românii sunt cumpărători din impuls: trei din zece produse sunt luate de lângă casa de marcatGuvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumându-se să întrebe Banca Națională dacă astfel de tranzacții pot fi acceptate. Răspunsul băncii a venit prompt: se poate cu mici condiții iar cel puțin două bănci sunt deja pregătite să furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.
Astfel, într-un document transmis de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, se arată că magazinele trebuie să opteze pentru a da bani clienților, nu să fie obligate, și că ar fi bine să existe și o analiză cost-beneficiu, precum și o consultare cu Banca Central Europeană, actele normative ale BNR neîmpiedicând însă un astfel de sistem, denumit "cash-back" în practica internațională. Recomandarea acestuia nu a fost însă acceptată de parlamentari, avansul fiind legiferat ca obligație, inclusiv cu impunerea amenzii pentru nerespectare.