Lipsa bancomatelor în unele zone modifică piața comercială, clienții vor primi bani chiar de la magazin

Lipsa bancomatelor în unele zone modifică piața comercială, clienții vor primi bani chiar de la magazin

Sursa: quanyou888

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 13 oct 2015

Lipsa din unele zone a bancomatelor va determina apariția pe piața comercială a unui nou sistem, avizat deja de BNR, Finanțe și Economie conform documentelor consultate de Profit.ro, în care clienții unui magazin care nu au bani cash asupra lor și știu că vor avea nevoie ulterior de numerar vor primi, la cerere, până la 150 de lei bani lichizi chiar din partea comerciantului, dacă vor cumpăra un produs de la acesta iar magazinului i se pare o afacere bună să își vândă astfel o marfă, recuperând ulterior banii dați clientului.

Operațiunea îl va scuti pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar. Și băncile ar avea de câștigat dacă la mijloc vor exista niște dobânzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul pentru introducerea sistemului nu indică, în actuala formă, perceperea unor dobânzi, dar, conform documentelor consultate de Profit.ro, cel puțin două bănci și-au prezentat deja interesul să fie implicate în astfel de tranzacții de avans de numerar, semn că există un câștig.

Practic, magazinele care vând cu amănuntul și acceptă să li se plătească prin card bancar pot acorda unui client, dacă cere, bani cash până la 150 de lei, pe care îi vor recupera de pe cardul bancar al acestuia. Clientul care știe că, după ce iese din centrul comercial, va merge la un alt magazin unde nu poate plăti cu cardul va avea astfel asupra lui bani lichizi, fără să mai fie obligat să găsească un bancomat. 

Astfel, orice persoană care observă în drum spre casă că nu are bani cash și știe că va avea nevoie de așa ceva va intra într-un magazin care acceptă plata cu cardul și viitorul sistem de avans de numerar, va cumpăra un mic produs și va primi diferența până la 150 de lei în bani lichizi.

Suma acordată clientului va fi scrisă distinct pe bonul fiscal, pentru inspectorii Fiscului.

Procedura, pregătită ca proiect legislativ, este susținută de toate partidele parlamentare iar Guvernul nu s-a opus, rezumându-se să întrebe Banca Națională dacă astfel de tranzacții pot fi acceptate. Răspunsul băncii a venit prompt: se poate cu mici condiții iar cel puțin două bănci sunt deja pregătite să furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.

Astfel, într-un document transmis de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, se arată că magazinele trebuie să opteze pentru a da bani clienților, nu să fie obligate, și că ar fi bine să existe și o analiză cost-beneficiu, precum și o consultare cu Banca Central Europeană, actele normative ale BNR neîmpiedicând însă un astfel de sistem, denumit "cash-back" în practica internațională.

Prim-viceguvernatorul precizează, în document, că banca centrală a întrebat și Ministerul Finanțelor dacă are vreo obiecție prin prisma normelor fiscal-contabile iar ministerul a fost de acord cu acest sistem. Florin Georgescu atenționează totuși ca astfel de tranzacții să nu intre în contradicție cu unele legi adoptate în ultima perioadă, precum reducerea plafonului de casă la comercianți.

El arată însă totodată că un astfel de sistem poate avantaja comercianții prin reducerea costului cu manipularea și transportul numerarului.

Oficialul BNR precizează că ar trebui indicate comisioanele aplicabile acestui tip de serviciu, proiectul nefăcând referire la așa ceva în actuala formă.

Aceeași opinie a fost transmisă și de Ministerul Economiei, care arată că susține aplicarea unui astfel de sistem, fiind însă important ca, înaintea efectuării tranzacției, clientul să primească toate informațiile privind eventualul comision perceput.

Proiectul, avizat deja favorabil de către senatorii din comisia economică, urmează să fie votat în Senat și în Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
magazine
cash
bancomat