Kruk: Suspendăm acțiunile de colectare amiabilă, ca urmare a dării în plată. Legea e neclară

Kruk: Suspendăm acțiunile de colectare amiabilă, ca urmare a dării în plată. Legea e neclară
scris 27 mai 2016

Firma de recuperare Kruk suspendă temporar acțiunile de colectare amiabilă a creanțelor pentru cazurile care întrunesc condițiile de aplicare a legii dării în plată, până ce legea este clarificată, potrivit unui comunicat de presă.

După ce miercuri a notificat cel puțin un client că nu îi poate închide creanța pentru că legea dării în plată nu se aplică pentru creditele declarate scadente anticipat înainte de 13 mai, Kruk comunică oficial azi că suspendă temporar încasarea banilor de debitorii care îndeplinesc condițiile de admisibilitate din legea dării în plată.

Urmărește-ne și pe Google News

“În acest moment, numeroase instituții financiare din România au exprimat îngrijorări privind aspecte legate de retroactivitatea și neconstituționalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creanțele rezultate din contractele de credit semnate de clienți și declarate scadente anticipat de bancă, înainte de intrarea în vigoare a legii”, se arată într-un comunicatul de presă al firmei, una dintre cele mai importante de pe piața locală de management al creanțelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Monia Dobrescu, Mușat & Asociații: Darea în plată nu se aplică în cazul în care cesionarul a cumpărat o datorie reziduală CITEȘTE ȘI Monia Dobrescu, Mușat & Asociații: Darea în plată nu se aplică în cazul în care cesionarul a cumpărat o datorie reziduală

Kruk susține că a primit un număr foarte mic de notificări și că așteaptă clarificarea cadrul procedural.

“De îndată ce cadrul procedural va fi clar definit, compania Kruk România își va adapta activitățile conform acestora, dovedind încă odată că este o companie decisă să acționeze conform celor mai bune practici ale industriei de profil, respectând prevederile legislative în vigoare.

Profit.ro a solicitat Kruk informații suplimentare cu privire la ce înseamnă această suspendare a plăților.

De regulă, creditele neperformante care ajung la companii precum Kruk nu mai au atașată ipoteca inițială. Companiile de recuperare cumpără creanțele reziduale, rămase după vânzarea silită a bunului ipotecat de către bancă, și încearcă să recupereze sumele prin acorduri de plată cu debitorii sau prin alte proceduri de executare silită.

Legea dării în plată prevede că de dreptul de a stinge datoria beneficiază și cei aflați în executare silită, indiferent de forma sau de stadiul executării silite.

Dacă o bancă e obligată să primească un bun imobil la schimb cu ștergerea datoriei celui care dă în plată, deci primește totuși ceva, chiar dacă sub valoarea nominală a creditului, firmele de recuperare se văd în situația în care s-ar putea să nu primească nimic, în cazul în care au cumpărat datorii reziduale, chiar dacă au plătit pe ele o fracțiune din valoarea nominală.

Kruk, alături de International Finance Corporation, a semnat recent achiziția celui mai mare portofoliu de credite de consum neperformante din România, cu 180.000 de cazuri, în valoare nominală de 597 de milioane de euro, pe care a plătit circa 11% din valoarea nominală.

viewscnt
Afla mai multe despre
kruk
legea darii in plata
lege privind darea in plata