Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că intențiile bune din programele guvernamentale pot avea rezultate slabe dacă nu sunt implementate cu atenție. Riscul cel mai mare aferent programului cu garanții de stat „Investește în tine”, prin care românii pot contracta credite de consum pentru dezvoltare personală, este ca beneficiarii să cheltuie banii pe lucruri care nu au legătură cu scopul programului, explică Isărescu.
Guvernul a lansat, la jumătatea lunii octombrie, programul cu garanții de stat prin care garantează 80% din valoarea unor credite de până la 40.000 de lei pentru persoanele care solicită bani pentru școlarizare, servicii medicale, locuințe și chiar abonamente la teatru. Creditele au o perioadă de grație de până la 5 ani și statul este cel care plătește dobânzile pentru beneficiar.
„Riscul cel mai mare e ca aceia care iau credite Investește în Tine să nu investească în ei și să investească în altceva. Să fim serioși. Cam ăsta e riscul cu toate programele. Am fost premier și știu cum e cu programele astea - intenții bune, rezultate slabe”, spune Mugur Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El avertizează că este nevoie de atenție la detalii pentru ca rezultatele să nu fie proaste.
„Trebuie să te uiți la șurubăraia programului, la lucruri care par mici, dar care pot să dea un trend”, adaugă Isărescu.
Tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, plus 20.000 de lei dacă sunt angajați sau se angajează, iar adulții cu vârsta între 26 și 55 de ani pot primi un credit de 35.000 de lei, plus 20.000 de lei în aceleași condiții.
CITEȘTE ȘI BRD, profit în creștere cu 7% la 1,1 miliarde de lei la 9 luniSunt acoperite diferite cheltuieli, multe dintre ele legate de educație și sănătate, dar și achiziții de computere, articole sportive, plata chiriei, utilităților sau construcția, achiziția sau modernizarea unei locuințe.
Întrebat dacă sfătuiește băncile să intre în acest program sau să meargă către finanțarea economiei reale, a firmelor, Isărescu răspunde fără echivoc: „Să intre în economia reală. Nu o spunem de un an de doi, o spunem de multă vreme”.
Băncile ar trebui, în acest sens, să-și pregătească angajații, astfel încât să fie capabili să analizeze situația financiară și planurile de afaceri ale companiilor, lucruri mai dificil de făcut decât creditarea persoanelor fizice, unde se aplică algoritmi simpli de scoring, explică Isărescu.
Programul „Investește în tine” se bazează pe garanția statului și nu intră în contul datoriei publice, la fel ca în cazul altui program guvernamental - Prima Casă.
În caz de neplată la scadență, băncile sunt plătite de la bugetul de stat. Tot de la buget vin și banii de dobândă, ROBOR la 3 luni plus maximum 2 puncte procentuale.
Faptul că debitorii nu plătesc dobândă la capitalul împrumutat face ca rambursarea sumelor să fie una mai mică în termeni reali, având în vedere inflația acumulată între data contractării și data plății ratelor, în condițiile în care perioada de grație este de până la 5 ani și cea a scadenței finale adaugă încă până la 5 ani.
Spre deosebire de Prima Casă, programul nu presupune nicio garanție reală din partea debitorului, care riscă cel mult să fie executat silit de stat în caz de neplată, asta în situația în care mai rămâne în țară când vine nota de plată.
Mecanismul de finanțare a studiilor prin credit guvernamental/garantat de guvern se aseamănă cu cel din SUA, unde împrumuturile pentru studenți au generat un grad ridicat de îndatorare a tinerilor și o rată ridicată de datorii neplătite, după cum Profit.ro a explicat aici.
Până în prezent doar banca de stat CEC Bank a intrat în program și a primit peste 500 de solicitări de la potențial beneficiari până la finele lunii trecute.