ANL va fi obligată să cumpere locuințele din Prima Casă executate de Fisc, proprietarul devine chiriaș 5 ani și, ulterior, iar proprietar-proiect

ANL va fi obligată să cumpere locuințele din Prima Casă executate de Fisc, proprietarul devine chiriaș 5 ani și, ulterior, iar proprietar-proiect
scris 30 iun 2016

Persoanele care au cumpărat locuințe prin programul Prima Casă și nu își mai pot plăti ratele, fiind astfel în pericol să piardă casa prin executarea garanției acoperite de stat, vor avea posibilitatea să rămână în continuare în casă, dar în calitate de chiriași ai Agenției Naționale pentru Locuințe, obligată să cumpere imediat imobilul. Aceasta este prevederea pe care deputatul Cătălin Zamfir, inițiator al Legii privind darea în plată, a promovat-o sub forma unui proiect.

Proiectul este inițiat după ce Parlamentul a decis ca  persoanele care au contractat credite prin programul Prima Casă să fie excluse explicit de sub acoperirea Legii privind darea în plată, Guvernul amenințând că, în caz contrar, programul va fi închis.

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul lunii iunie, Profit.ro a anunțat că Fiscul a început să vândă apartamente achiziționate, în diferite localități, prin programul Prima Casă, cu credite garantate de Guvern, pentru care cumpărătorii nu și-au mai putut plăti ratele.

Proiectul inițiat acum poate opri această procedură a Fiscului de executare, dar numai după ce este aprobat de către ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis. Acest proces legislativ va dura, având în vedere că parlamentarii intră în vacanță două luni, în iulie și august, astfel că proiectul care vine în ajutorul cumpărătorilor de locuințe prin programul Prima Casă poate fi aplicabil abia și de anul viitor.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

În esență, proiectul obligă Agenția Națională de Locuințe (ANL) să cumpere locuința executată de Fisc, iar proprietarul acesteia poate opta să rămână în casă în calitate de chiriaș, pentru o perioadă de 5 ani, prețul chiriei urmând să fie stabilit de Guvern.

Mai mult, după expirarea perioadei de închiriere, persoana în cauză are drept de preempțiune, deci prioritar, la cumpărarea (din nou) a casei, la un preț egal cu cel plătit de ANL plus inflația anuală.

Practic, statul își recuperează banii de garanție tot de la...stat, iar actualul proprietar al locuinței nu își mai pierde casa, ci devine chiriaș pentru 5 ani, cu posibilitate de a redeveni proprietar după această perioadă, plătind prețul achitat de ANL. Între timp, ar putea chiar să fie și radiat din evidențele băncilor și să fie din nou eligibil pentru un credit.

Statul a dat băncilor garanții de peste 15,6 miliarde de lei, care au finanțat credite de peste 31,2 miliarde de lei începând cu 2009. Statul a ajuns astfel să garanteze peste jumătate din creditul total al populației pentru locuințe.

Peste 182.000 de români au contractat astfel de împrumuturi cu avans de doar 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
banci
fisc
rate
anl