Guvernatorul Mugur Isărescu spune că ar fi o reacție „absolut normală” ca băncile să plece cu activele din țară, în condițiile în care acestea ar fi taxate la un nivel care ar aduce pierderi pentru acționari sau chiar pentru deponenți. Totodată, băncile n-ar mai cumpăra titluri de stat românești, fiindcă și acestea ar urma să fie taxate.
Guvernul a introdus o taxă progresivă pe activele financiare bancare, stabilită în funcție de nivelul ratelor interbancare (ROBOR). BNR a calculat un impact substanțial al noii taxe asupra sistemului bancar, considerând că taxarea ar fi excesivă. În forma introdusă în cele din urmă de Guvern, ratele de impozitare au fost reduse, dar impactul rămâne important, mai ales dacă băncile ar urma să fie taxate de câte 4 ori pe an la valoarea activelor.
„Ce ați face dacă o măsură vă bagă în pierdere? Nu o să acceptați! Pierdeți banii acționarului sau ai deponentului. Asta-i trebuie un bancher, să piardă banii depunătorului?!”, spune Isărescu, întrebat care va fi reacția băncilor la introducerea unei taxe bancare ce ar putea scoate între 1 și 4,5 miliarde de lei de la bănci, potrivit calculelor Profit.ro, pe baza datelor BNR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La valorile din ultimul trimestru, taxa ar fi de 0,3% din activele financiare, dar ar putea să ajungă la 1,2% dacă se aplică în fiecare trimestru al anului, așa cum arată ordonanța de modificare a Codului fiscal.
„Ce se taxează? Activele? Păi îți iei activele și te duci în altă parte. E o reacție absolut normală. Capitalurile sunt libere”, spune guvernatorul.
Nu sunt taxate doar creditele acordate, ci și împrumuturile acordate de bănci statului, care a fost și cel mai bun client în anii de după criză.
Isărescu spune că băncile au mai mulți bani plasați de deponenți decât au acordat în credite (raportul credite/depozite e de 76%), astfel că rămân cu un surplus pe care îl plasează în titlurile de stat. Doar că acest lucru s-ar putea schimba din cauza taxei pe active.
„Băncile au bani acum. Dacă nu crește creditarea, rămânem cu un surplus de bani. Dacă ați fi bancher ce ați face cu banii? Ați cumpăra titluri de stat românești? Da, dar am înțeles că și pe acelea le impozitează. Titlurile de stat emise chiar de Ministerul de Finanțe. Măi să fie... interesant! Vă duceți și cumpărați titluri în străinătate. Ce puteți să faceți?! Păi asta trebuie să facă România, să exportăm capital, când avem așa mari nevoi în țară?!”, arată guvernatorul.
În prima săptămână din 2019 nu se observă vreo fugă a băncilor de finanțarea statului. Randamentele din piața secundară au rămas constante și chiar au scăzut în cazul titlurilor pe 10 ani.
Totodată, băncile au cumpărat obligațiuni de stat de 400 de milioane de lei cu scadența în octombrie 2021, la o dobândă de 4%, în creștere cu circa 0,2 puncte procentuale față de ultima licitație similară, derulată în 19 decembrie.