ING România a obținut un profit de 84 de milioane de lei în primul trimestru din 2016, cu 3% peste cel înregistrat în primele trei luni din 2015. Portofoliul de credite al băncii a crescut cu sfert în ultimul an.
Veniturile sucursalei grupului olandez ING au crescut cu 13% la 271 de milioane de lei în prima parte a anului față de perioada similară a anului trecut, arată banca într-un comunicat. Câștigul a venit mai ales creșterea veniturilor mai mari din dobânzi, comisioane și tranzacții valutare, în condițiile în care cele mai multe bănci care au raportat rezultate financiare au consemnat o scădere a veniturilor pe acest segment, mai ales din dobânzi.
Evoluția este explicată de creșterea portofoliului de credite cu 26% în ultimul an, la aproape 14,5 miliarde de lei. Față de sfârșitul anului trecut portofoliul de credite pare să fi înregistrat însă o stagnare, având în vedere că soldul creditelor a rămas aproape nemișcat. Creditele în lei din bilanțuri au crescut în volum cu 57% la 8,9 miliarde de lei în ultimul an. Și creditele pentru IMM au crescut cu 59% în ultimul an, însă banca nu dezvăluie baza de pornire.
CITEȘTE ȘI Băncile spun că nici luni nu au primit multe notificări de dare în platăCosturile operaționale au crescut cu 15% la 154 de milioane de lei în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul I din 2015. Banca pune aceasta evoluție pe seama creșterii costurilor cu angajații, în condițiile în care a crescut personalul cu 13%, pe plata contribuțiilor la fondul de garantare, dar și a investițiilor în IT și marketing.
Astfel, raportul cost/venit s-a deteriorat puțin. ING cheltuie 57 de lei pentru a obține un venit de 100 de lei, cu un leu mai mult decât în primele trei luni din 2015.
Reclama din ultima perioadă pare să se reflecte și în numărul de clienți activi ai băncii, care a crescut cu 33.500 în primele trei luni, de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la circa 900.000 de clienți, dacă ne raportăm la datele de la sfârșitul anului trecut.
Rata creditelor neperformante a scăzut la 4,6% în primul trimestru 2016 față de 5,9% în aceeași perioadă a 2015. Și față de finele anului trecut ING are o pondere mai redusă cu jumătate de punct procentual a creditelor cu întârzieri de peste 90 de zile la plata ratelor.
CITEȘTE ȘI Protecția Consumatorilor ar putea da amenzi uriașe firmelor - proiectPe partea de pasive, ING raportează o creștere a depozitelor cu aproape o treime față de primele luni din 2015, la circa 19,2 miliarde de lei. Și față de finele anului trecut depozitele au crescut cu aproape 700 de milioane de lei. Cota de piață pe depozite a ajuns la 7,3%, cu 1,3 pp față de martie 2015 și cu 0,4 pp față de sfârșitul anului trecut. Cota de piață pe partea de credite a rămas constantă față de 31 decembrie 2015, însă a crescut cu 1,4 pp față de 31 martie 2015.
Banca nu oferă detalii despre portofoliul de titluri de stat.
Raportat la active, ING se clasa pe locul 7 în topul celor mai mari bănci din România, cu o cotă de 6,2%, în spatele băncii de stat CEC Bank, cu o cotă de 7,3%.
Toate băncile din top 10 care au raportat rezultatele financiare pentru prima parte a anului în curs au fost pe profit.
Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinum, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.
Pentru detalii și înregistrări, click AICI.