Dobânda medie la creditele noi a scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel de după aprilie 2018. S-au ieftinit mai ales împrumuturile acordate populației, în timp ce dobânzile la depozite au continuat să crească, chiar dacă rămân sub rata inflației. Totodată, după creșterea dintre toamna nului 2017 și cea a anului 2018, marja netă de dobândă care a umflat profitul băncilor și-a continuat scăderea, relevă ultimele date, analizate de Profit.ro.
Dobânda medie la depozitele noi la termen în lei a crescut cu 3 puncte de bază, la 2,22%, în noiembrie față de octombrie și cu 11 puncte de bază (0,11 puncte procentuale) față de noiembrie 2018. Creșterea este una marginală, însă vine în contextul în care dobânda medie la creditele noi a scăzut în aceleași interval: cu 14 puncte de bază față de octombrie, la 6,96%, și cu 43 de puncte de bază față de noiembrie 2018.
Depozitele noi ale populației au câștigat, pe medie, 31 de puncte de bază în plus la remunerare față de anul anterior la 2,07%, în timp ce dobânda medie la depozitele firmelor a rămas aproape neschimbată, la 2,29% pe an.
Rata anuală a inflației era de 3,8% în decembrie, iar Banca Națională a României se așteaptă ca inflația să fluctueze între 2,8 și 3,1% în termeni anuali între martie și decembrie 2020, astfel că dobânzile cu care sunt remunerate depozitele vor rămâne real negative.
Credite mai ieftine
Dobânda anuală efectivă (DAE) aferentă creditelor de consum a scăzut cu 82 de punct de bază în noiembrie față de octombrie la 9,84%, la cel mai mic nivel de după martie 2016. DAE aferentă creditelor pentru locuințe s-a redus cu 10 puncte de bază față de octombrie la 5,62% și cu 56 de puncte de bază noiembrie 2018 și a ajuns la cel mai redus nivel de după mijlocul lui 2018, dar rămâne peste nivel minim istoric de 3,6% atins la jumătatea lui 2016.
Atât creditul de consum, cât și cel ipotecar au crescut în noiembrie.
Creditele noi acordate societăților nefinanciare s-au scumpit marginal (+3 puncte de bază) față de octombrie la 5,9% pe an, dar sunt în continuare mai ieftine decât în noiembrie 2018, când dobânda medie era de 6,12% pe an. Și în acest caz, dobânzile rămân considerabil peste nivelul minim istoric de 3,5%. Totodată, creditarea firmelor a avut cea mai proastă lună din 2019 în octombrie.
CITEȘTE ȘI Isărescu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice. Să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deșert financiarEvoluțiile dobânzilor la afacerile noi s-au văzut și evoluția celor în sold, preponderent în cazul depozitelor.
Dobânda medie la depozitele la termen existente în sold a crescut cu 3 puncte de bază față de octombrie și cu 32 de puncte de bază față de noiembrie 2018.
Dobânda pentru depunerile populației la termen a crescut cu 6 puncte de bază față de octombrie la 1,84% pe an și cu 52 de puncte de bază față de noiembrie 2018. Pe de altă parte, dobânda medie la depozitele în sold aferente firmelor a scăzut cu un punct de bază la 2,16% pe an și se află cu 10 puncte de bază sub nivelul din noiembrie 2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în RomâniaDobânda la creditele în sold a scăzut cu 2 puncte de bază față de octombrie și cu 24 de puncte de bază față de noiembrie 2018 la 7,02%. Dobânda la creditele ipotecare a scăzut cu 13 puncte de bază față de anul anterior, în timp ce dobânda la creditele pentru companii a scăzut cu 24 de puncte de bază.
Scăderea medie ROBOR la 3 luni de la 3,21% la 2,98% este responsabilă pentru mare parte din scăderea de dobânzi.
Marje mai mici pentru bănci
Băncile și-au redus marjele nete de câștig atât pentru afacerile în sold, cât și pentru cele noi, după creșterea consistentă adusă de majorarea dobânzilor interbancare începând cu toamna anului 2017, ce a dus la creșterea profiturilor medii ale băncilor din diferența între plățile pentru depozite și încasările din credite.
Marja pentru afacerile în sold a scăzut față de octombrie cu 8 puncte de bază, la 5,08%, și cu 56 de puncte de bază față de anul anterior, în timp ce marja pentru afacerile noi s-a redus cu 17 puncte de bază față de octombrie și cu 54 de puncte de bază față de noiembrie 2018, la 4,74%. Este de așteptat, astfel, ca marja pentru portofoliul de credite să scadă în continuare.