Creșterea soldului creditelor acordate de bănci a încetinit ușor în aprilie, după o lună martie foarte bună la nivel istoric. Creditele de consum își continuă revenirea și cresc pe sold pentru a doua lună la rând.
Soldul creditelor creștea în martie cu cel mai ridicat ritm din ultimul deceniu. Băncile n-au menținut un ritm atât de ridicat și în aprilie, dar au rămas peste media din ultimul an. Sondajele realizate de BNR arată pînsă erspectiva revenirii creditării, în condiții în care economia a recuperat deja pierderea din pandemie și estimările de creștere sunt și de 6-7% pentru acest an.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Radu Voloagă, despre premium în businessÎmprumuturile acordate populației au ajuns la 153,6 miliarde de lei în aprilie, în creștere cu 0,8% sau aproape 1,3 miliarde de lei față de martie. Ritmul este în scădere de la 1,1% sau 1,7 miliarde de lei în martie, dar este al doilea cel mai bun de după august 2019. Dinamica anuală a accelerat de la 4,9% la 6%.
Creditele de consum au crescut pentru a doua lună la rând, cu un avans de 0,7% sau 428 de milioane de lei la 59,3 miliarde de lei. Finanțarea populației pentru consum a revenit în teritoriu pozitiv în dinamică anuală, pentru prima dată după iulie anul trecut. Consumul a fost afectat de pandemia COVID-19 și în perioada următoare este așteptat să nu mai fie principalul motor al creșterii economice.
Creditele ipotecare au crescut cu circa 0,9% sau 780 de milioane de lei la 92,3 miliarde de lei și cu un ritm anual de 10%. Dinamica se menține peste cea de anul trecut, dar e în ușoară încetinire față de cea din martie, când era înregistrată cea mai mare creștere de sold din ultimii cinci ani. În aprilie băncile au început să acorde și credite Noua Casă, ceea ce creează premisele pentru creșterea în continuare a împrumuturilor pentru locuințe într-un ritm ridicat.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiFinanțarea companiilor a crescut cu 1% față de martie sau 1,3 miliarde de lei la un sold de 130,8 miliarde de lei. Este încă o lună cu o creștere solidă, chiar dacă nu la fel de bună ca cele două precedente. Dar creșterile din lunile precedente au făcut ca dinamica anuală să sară la aproape 12%, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, când era înregistrat și punctul maxim anterior al creditării, înainte ca băncile să înceapă să scoată din bilanțuri creditele acordate societăților în insolvență.
Creditele pentru firme au fost susținute în ultimul an de garanții de stat care acoperă aproape integral riscul de neplată. Programul IMM Invest a fost reluat de către bănci începând cu mai și ar putea contribui la un nou salt al creditării companiilor.