După 2 ani, Iranul trece la fapte și interzice exploatarea tuturor criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, după ce a angajat și spioni

După 2 ani, Iranul trece la fapte și interzice exploatarea tuturor criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, după ce a angajat și spioni

Foto: Wikimedia Commons

scris 27 mai 2021

Iranul a interzis exploatarea tuturor criptomonedelor, autorizate și neautorizate, inclusiv Bitcoin, până pe 22 septembrie, argumentând că măsura vizează ameliorarea sectorului energetic iranian deja suprasolicitat, pe considerentul că mineritul neautorizat din Iran consumă peste 2.000 MW de energie.

Iranul a folosit mineritul criptomonedelor ca mijloc de a dobândi valută străină pe fondul unor sancțiuni economice stricte, dar a interzis acum exploatarea intensivă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, pentru aproape 4 luni, a anunțat președintele Hassan Rouhana, întrucât națiunea islamică se confruntă cu întreruperi majore ale energiei în multe orașe, conform Indiatoday. Țara consideră că decizia sa de a opri exploatarea criptografică va ajuta la evitarea întreruperilor în marile orașe, care ar putea perturba viețile și afacerile.

Urmărește-ne și pe Google News

În aceeași adresă, președintele Rouhana a susținut că 85% din exploatarea criptografică din Iran este ilegală și fără licență.

Autoritățile iraniene au fost în căutarea unor mineri ilegali. Națiunea bogată în petrol a trebuit chiar să angajeze spioni pentru a desfășura așa-numitul război împotriva minelor de criptomonede neautorizate, relatează sursa citată.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Acum, Guvernul nu va face distincția între operațiunile de cripto-exploatare licențiate și cele fără licență. Anunțul spunea că interdicția minieră temporară va fi aplicată tuturor minerilor de monede. "Începând de astăzi, va fi interzis chiar și minerilor autorizați să extragă criptomonede până la sfârșitul lunii septembrie", a adăugat președintele.

Potrivit Centrului pentru Finanțe Alternative al Universității din Cambridge, consumul anual estimat de energie electrică de către rețeaua Bitcoin este de 149,6 terawați-oră, cu tendință de creștere, depășind consumul total de energie din țări precum Pakistan, Suedia și Malaezia.

Încă din iulie 2019 era relatat că mineritul de criptomonede, după cum este cunoscut procesul prin care sunt create noi monede virtuale, pune o presiune fără precedent aupra rețelelor electrice din Iran, autoritățile fiind nevoite să limiteze accesul fermelor de minerit în unele cazuri.

“Minerii” iranieni de bitcoin profită de subvențiile acordate de stat mai multor categorii de consumatori și își instalează echipamentele de minerit chiar și în interiorul moscheelor, care sunt scutite de la plata energiei electrice, a declarat atunci un oficial din ministerul iranian al Energiei.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

“Producerea unui singur bitcoin necesită echivalentul consumului anual de electricitate pentru 24 de proprietăți din Teheran, sau al consumului pe 24 de ani la nivelul unei singure proprietăți”, a declarat și Mostafa Rajabi Mashhad, purtător de cuvât al Tavanir.

Numărul de mineri digitali din Iran a crescut puternic în contextul sancțiunilor impuse țării de către SUA, accesul la valuta forte fiind în prezent limitat. Banca centrală iraniană a interzis, anul trecut, utilizarea criptomonedelor în tranzacții financiare, citând îngrijorări cu privire la rolul acestora în spălarea de bani și finanțarea infracțiunilor.

Totodată, Ministerul Energiei a anunțat că analizează introducerea unui tarif special pentru cei care produc criptomonede.

viewscnt
Afla mai multe despre
ferme minerit
mineri criptomonede
iran
electricitate
consum
tavir
mineri digitali