Împrumuturi tot mai mari la Finanțe pe final de an: În noiembrie și decembrie trebuie să ia, în medie, aproape 7 miliarde de lei pe lună

Împrumuturi tot mai mari la Finanțe pe final de an: În noiembrie și decembrie trebuie să ia, în medie, aproape 7 miliarde de lei pe lună
scris 2 nov 2018

Ministerul Finanțelor va împrumuta în ultimele două luni ale anului 13,8 miliarde de lei, în medie 6,9 miliarde de lei pe lună. Pentru întreg anul, Finanțele au un necesar total de împrumut de 72 miliarde de lei, iar până în prezent a luat împrumuturi de 59,2 miliarde de lei, sumă care include și 4,6 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri pe piețele externe.

În luna octombrie, Ministerul Finanțelor a împrumutat de pe piața internă 5,68 miliarde de lei, în contextul în care statul, cu un necesar mare de finanțare lăsat pentru ultimele luni ale anului, a oferit dobânzi în creștere semnificativă pentru a atrage interesul marilor investitori în titluri de stat. Planul de indicativ de împrumut pentru octombrie a fost anunțat la 4,7 miliarde de lei, sumă pe care Finanțele au informat că o vizează și în noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a scris despre împrumuturile statului în luna octombrie aici.

"În anul 2018 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 72 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 28 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2018. Volumul indicativ de titluri de stat estimat a fi emise în anul 2018 pe piața internă este de aproximativ 46 miliarde lei în timp ce finanțarea deficitului bugetar de pe piețele externe se realizează prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de aproximativ 5 miliarde euro în cadrul Programului MTN și prin contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Până în prezent, MFP a realizat implementarea planului de finanțare pentru anul 2018 în condițiile pieței și in conformitate cu programul anunțat. Astfel, până la data de 31 octombrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice a atras 37 de miliarde de lei pe piața internă (lei și euro, inclusiv emisiunile de titluri de stat pentru populație) și aprox. 4,6 miliarde euro de pe piețele externe, totalizând aproximativ 59,2 miliarde lei", potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Creșterea dobânzilor în România a ajutat rezultatele grupului austriac Erste CITEȘTE ȘI Creșterea dobânzilor în România a ajutat rezultatele grupului austriac Erste

Suma de 13,8 miliarde de lei rămasă de împrumutat în noiembrie și decembrie va fi atrasă în principal prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă, dar, posibil, și din contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale.

Ministerul menționează și că rezerva financiară în lei și în valută este de aproximativ 42,1 miliarde lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitățile brute de finanțare.

Rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului are rolul unei rezerve care asigură protecție în contextul unor perioade de volatilitate și incertitudine mare în piețele financiare care s-ar materializa în mod direct și negativ asupra termenilor și condițiilor de împrumut ale statului român pe piețe financiare, diminuând astfel riscul de refinanțare la nivelul portofoliului de datorie guvernamentală.

"Ministerul Finanțelor nu întâmpină probleme de lichiditate având in vedere nivelul  rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a disponibilităților în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesităților de finanțare rezultate din finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice", potrivit comunicatului Finanțelor.

Indicele Robor la trei luni a scăzut CITEȘTE ȘI Indicele Robor la trei luni a scăzut

Ministerul dă date despre rezerva de lei și valută, dar nu precizează valoarea exactă a rezervei de valută. Disponibilitățile în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului includ sume din diverse surse, cu o relevanța mai redusă când se discută despre buffer. Trebuie menționat că România a împrumutat, la începutul lunii octombrie, de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, sumă care a intrat probabil în rezerva de valută. În acest an, statul a atras prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie.

Profit.ro a scris despre situația rezervei de valută aici.

Potrivit Finanțelor, utilizarea rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a disponibilităților în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului depinde de tipul de operațiune efectuat pentru acoperirea necesităților de finanțare, rezultând un efect de contrabalansare a disponibilităților existente în lei și în valută în funcție de instrumentul utilizat. Politica Ministerului Finanțelor în ceea ce privește menținerea rezervei financiare în valută la un nivel sustenabil are în vedere consolidarea acesteia prin împrumuturi contractate de pe piețele financiare externe".

"Menționăm faptul că, în cadrul activității de asigurare a surselor de finanțare, Trezoreria Statului acționează în mod responsabil și prudent, astfel încât, prin ieșirile sale pe piețele financiare, să nu determine creșterea ratelor de dobândă și să nu afecteze lichiditatea de pe piața interbancară", potrivit ministerului.

În ultimele săptămâni, Banca Națională a României a introdus lichidități importante în sistemul bancar. Chiar la începutul acestei săptămâni, BNR a injectat în piața bancară, 16,65 miliarde de lei, printr-o operațiune de tip repo cu scadența la 7 zile, la o dobândă de 2,5% pe an, egală cu dobânda cheie. Suma de 16,65 miliarde de lei luată de bănci este cea mai mare cel puțin din ultimii 17 ani, pentru care există date pe site-ul BNR.

"Desfășurarea cu regularitate de operațiuni repo de către Banca Națională a României pare esențială pentru succesul planului de emisiune de titluri al Ministerului Finanțelor", afirma, într-o notă către investitori și analiști, economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, la începutul lunii octombrie.

Intervenția prin repo a BNR a devenit necesară după ce situația lichidității din sistemul bancar a fost influențată de împrumuturile statului, dar și de plățile lunare și trimestriale de taxe și impozite la stat. Octombrie este luna în care s-au făcut plăți aferente trimestrului al treilea, perioada iulie-septembrie.

"Să vă spun despre ultima <inun­dație>: s-au plătit taxe, impozite către stat, așa cum se întâmplă mereu în jur de 25 ale lunii, în sumă de vreo 20 de miliarde de lei. Acești bani au plecat din bănci, însă nu au dispărut, ci s-au acu­mulat în contul Trezoreriei care este la BNR. Persoane fizice și companii și-au plătit impozitele. De ce suma a fost așa de mare? Au fost și plățile trimestriale. În compensare, prin licitația organizată de BNR, s-au dat 16 miliarde de lei în sistem“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, săptămâna aceasta, la o conferință.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
obligatiuni
titluri de stat
imprumuturi