BNR va putea impune amenzi de până la 1 milion de lei și suspendarea activității pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare

BNR va putea impune amenzi de până la 1 milion de lei și suspendarea activității pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare
scris 31 oct 2018

Banca Națională a României (BNR) este desemnată autoritate competentă responsabilă cu asigurarea respectării reglementărilor europene de către prestatorii de servicii de plată care emit și/sau acceptă plata cu cardul, persoanele juridice în calitate de beneficiari ai plăților, schemele de plată cu cardul și de către entitățile de prelucrare a tranzacțiilor. Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege în acest sens, prin care BNR va putea da amenzi de până la 1 milion de lei și chiar dispune suspendarea activității prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor prevăzute pentru comisioanele interbancare.

BNR va supraveghea practic Regulamentul european care se aplică începând cu 8 iunie 2015 și în baza căruia se limitează la 0,2% comisioanele interbancare pentru tranzacțiile efectuate cu carduri de debit și la 0,3% pentru cardurile de credit

Urmărește-ne și pe Google News

Respectarea reglementărilor în relația dintre prestatorii de servicii și consumatori va fi supravegheată, în schimb, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

În situația încălcării dispozițiilor regulamentului UE, proiectul de lege aprobat de Guvern stabilește regimul de sancțiuni și măsuri de remediere pe care BNR le poate aplica, în raport cu gravitatea încălcărilor constatate, astfel încât sancțiunile aplicate să aibă un efect descurajant.

Aplicarea dării în plată pentru programul Prima Casă, fără șanse de aprobare. Proiectul, neavizat nici de Guvern, nici de Finanțe CITEȘTE ȘI Aplicarea dării în plată pentru programul Prima Casă, fără șanse de aprobare. Proiectul, neavizat nici de Guvern, nici de Finanțe

Astfel, în cazul constatării unor nereguli, BNR poate aplica prestatorilor de servicii următoarele sancțiuni administrative: avertisment scris, avertisment public, amendă între 10.000 lei și 100.000 lei aplicabilă prestatorilor de servicii de plată sau între 200.000 lei și 1.000.000 lei aplicabilă schemelor de plată.

În situația în care deficiențele constatate nu sunt remediate, amenda poate ajunge până la de două ori valoarea profiturilor obținute sau a pierderilor evitate de către persoana responsabilă, în măsura în care acestea pot fi determinate.

Amenzile aplicabile beneficiarilor plăților, entităților care furnizează servicii de prelucrare a tranzacțiilor de plată și prestatorilor de servicii tehnice având legătură cu cardurile sunt cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

Deschiderea primului cont bancar fără niciun drum la agenție, posibilă în premieră, din noiembrie, și în România. BCR va putea începe 100% online relații cu clienți noi, prin platforma George. Furnizorul semnăturilor electronice, tot din Italia, ca ING CITEȘTE ȘI Deschiderea primului cont bancar fără niciun drum la agenție, posibilă în premieră, din noiembrie, și în România. BCR va putea începe 100% online relații cu clienți noi, prin platforma George. Furnizorul semnăturilor electronice, tot din Italia, ca ING

De asemenea, proiectul de lege prevede și posibilitatea sancționării prestatorilor de servicii de plată cu suspendarea dreptului lor de a presta serviciile respective sau suspendarea dreptului de acces la sistemele de plăți.

Sancțiunile administrative menționate pot fi aplicate concomitent cu dispunerea de măsuri de remediere sau independent de acestea.

Proiectul de lege, care va fi transmis spre aprobare Parlamentului, prevede și procedura de contestare a măsurilor de remediere și a sancțiunilor dispuse de BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane
interbancare
plati
card
prastatori
schema
proiect
lege
guvern
bnr
amenda
suspenda