Scăderea abruptă a cotațiilor internaționale la petrol va aduce o inflație mai mică în Europa Centrală și de Est. România va înregistra una dintre cele mai reduse rate anuale ale inflației din regiune în 2020, după ce a fost campioană la creșterea prețurilor în anii anteriori. Dar acest lucru înseamnă și șanse mai mari ca Banca Națională să lase leul să se deprecieze, arată o analiză ING Bank.
Petrolul brent s-a ieftinit luni cu 24% la 34 de dolari pe baril, cea mai mare scădere zilnică de după 1991. Chiar dacă marți țițeiul a crescut cu circa 10%, la 38 de dolari, analiștii au tăiat estimările de preț pentru 2020, pe fondul creșterii producției de către Arabia Saudită (care a intrat într-un război al prețurilor cu Rusia), dar și al unei așteptate scăderi a consumului ca urmare a epidemiei de coronavirus.
ING Bank estimează un preț de 33 dolari/baril în trimestru 2, 40 de dolari în trimestrul 3 și 45 la finele anului. Această evoluție ar urma să ducă la o scădere a ratei inflației în Europa Centrală și de Est.
Impactul unui baril la 30 de dolari ar fi de 0,9 puncte procentuale în inflație, ceea ce ar duce rata la finele anului la 2,1%, aproape de mijlocul țintei BNR de 2,5% (+/- 1 pp). O revenire a cotațiilor spre prognoza ING ar duce inflația cu 0,5 puncte procentuale mai jos, la 2,7% la finele anului, arată analiștii băncii olandeze.
CITEȘTE ȘI Proiectele care vizează plafonarea dobânzilor, conversia creditelor și limitarea executărilor și a creanțelor, votate de comisiile de raport din Camera DeputațilorCombustibilii s-au ieftinit deja după ce a fost eliminată supracciza de 7 eurocenți/litru începând cu 1 ianuarie. BNR estimează, în cel mai recent raport de inflație, eliberat în februarie, înainte de ieftinirea petrolului, o inflație de 3% la finele anului, în condițiile unei cotații medii de 61 de dolari/baril în acest an. Inflația anuală a fost de 3,6% în ianuarie.
Banca centrală a aplatizat mișcările de curs în ultimii ani și chiar am văzut o relativă apreciere în termeni reali a monedei naționale. Chiar și ultimul episod de volatilitate de pe piețele internaționale a adus o depreciere mai mare pentru celelalte monede din regiune decât pentru leu. Unul dintre motivele pentru care banca centrală nu lasă cursul să meargă mai sus este că inflația crește mult – ING estimează că o depreciere a leului de 1% se traduce într-o inflație mai mare cu circa 0,25 puncte procentuale.
“Cu inflația acum sub control, BNR ar putea să se simtă mai confortabilă pentru a lăsa leul EUR/RON să se mute puțin mai sus. Pentru moment, ne menținem părerea că 4,82-4,85 este noua zonă de confort a băncii centrale”, arată economistul ING Valentin Tătaru.
ING mai crede că BNR ar prefera un program special care să țintească finanțarea companiilor ca opțiune de stimulare monetară, dar că pentru acest lucru ar fi nevoie de un guvern funcțional, cu puteri depline de decizie, ceea ce România încă nu are. Următoarea variantă este reducerea dobânzii cheie, dar BNR nu are flexibilitatea altor bănci centrale din regiune și ar putea lua o astfel de măsură doar dacă și colegele din ECE o fac, în condițiile în care și noul guvern va lua măsuri consolidare fiscală.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - adoptat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabileO variantă mai credibilă este reducerea ratelor din piață prin reducerea intervențiilor de sterilizare a lichidității în exces. În acest moment, BNR ține operațiuni săptămânale de atragere a lichidității.
“Fără presiuni majore de depreciere a leului, am putea vedea rate de dobândă mai mici în piață pe fondul unei lichidități în exces monitorizată atent”, arată Tătaru.
În Polonia și Ungaria, impactul ieftinirii petrolului în scăderea inflației este estimat la 0,6 puncte procentuale, astfel că noua prognoză de inflație la finele lui 2020 pentru cele două țări este de 3,3%, respectiv 2,9%. Impactul ieftinirii este mai mic în Cehia, de 0,4 pp, respectiv prognoza de inflație a fost revizuită la 2,7%.