Acțiunile europene s-au depreciat pentru a patra sesiune consecutivă marți și au atins un minim al ultimelor peste 14 luni, la capătul unei zile volatile, în care principalii indici bursieri au oscilat între câștig și pierdere, pe fondul temerilor legate de extinderea epidemiei de coronavirus.
În pofida debutului pozitiv, Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 1,14%, la 335,64 puncte, cea mai scăzută valoare începând cu 1 ianuarie 2019, în condițiile în care piețele nu au reușit să se stabilizeze după valul de vânzări de ieri. Luni, indicele paneuropean s-a depreciat cu peste 7%, cel mai mai abrupt declin zilnic de la criza financiară din 2008, o evoluție similară fiind consemnată și pentru acțiunile americane.
După ce s-au apreciat inițial cu peste 3%, indicii DAX (Frankfurt) și CAC 40 (Paris) au coborât cu 1,41% și, respectiv 1,51%. La Londra, indicele FTSE 100 a închis pe minus cu 0,10%, indicele IBEX 35 de la Madrid s-a depreciat cu 3,21%, iar FTSE MIB de la Milano, cu 3,28%.
CITEȘTE ȘI Bursa românească schițează o încercare de revenire. Sesiunea se încheie negativBursa italiană s-a prăbușit cu 11% luni, după ce Guvernul de la Roma a extins carantina din regiunea nordică la tot teritoriul țării, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.
Și alte state europene au anunțat măsuri pentru stoparea epidemiei, preum închiderea școlilor și anularea unor evenimente sportive sau sociale.
“Situația Italiei pare că va fi șablonul pentru restul Europei”, a comentat Chris Beauchamp, analist la IG Group, citat de MarketWatch. Companiile aeriene sunt printre cele mai afectate de măsurile de carantină și, cel mai probabil, este doar o chestiune de timp până când zborurile vor fi interzise la scară largă pe continent, potrivit acestuia.
Acțiunile Air France-KLM s-au depreciat cu 1%, după un declin de 9% luni, după ce operatorul aerian a anunțat că va anula 3.600 de zboruri în aceast lună.
În SUA, principalii indici erau în urcare cu până la 2,9% cu circa două ore înainte de închiderea sesiunii de tranzacționare, în contextul creșterii cotațiilor petrolului cu peste 10%.