Ieftinire la creditele Start-up Nation: BT a convins FNGCIMM să reducă comisionul de garantare, după ce BCR renunțase la colaborarea cu fondul pentru a avea cele mai reduse costuri din piață

Ieftinire la creditele Start-up Nation: BT a convins FNGCIMM să reducă comisionul de garantare, după ce BCR renunțase la colaborarea cu fondul pentru a avea cele mai reduse costuri din piață
scris 29 iul 2019

Avertizat public de Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că îl paște o fuziune prin absorbție de către un alt fond mai mic, din cauza problemelor de mangement și a neadaptării la piață, FNGCIMM a anunțat astăzi că “eficientizarea unor mecanisme interne” îi permite să reducă semnificativ comisionul de garantare a creditelor punte din Start-up Nation. Măsura fusese cerută Fondului de Banca Transilvania, inclusiv în discuții cu Consiliul Concurenței.

Banca Transilvania a continuat să lucreze cu fondul statului, în ciuda comisioanelor foarte mari care creșteau costul pentru clienți și după ce principalul competitor, BCR, l-a înlocuit cu garanții COSME, care i-au permis să lanseze cele mai ieftine credite din piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Până acum, comisionul de garantare perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a fost de 3,8%, diminuat la 2,48% (începând din 2017) dacă antreprenorul optează și pentru contragaranție de la Fondul Român de Contragarantare. Un nivel foarte ridicat, reprezentând unul dintre cele mai importante costuri pentru antreprenorii care luau credite punte în programul Start-up Nation. În prima etapă a programului au participat 5.100 de antreprenori care au luat credite de 1 miliard de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După măsura anunțată astăzi, comisionul FNGCIMM va scădea la 1,95% din valoarea creditului. Nivelul se va aplica garanțiilor noi emise în favoarea beneficiarilor Programului Start-up Nation, inclusiv celor care au situații financiare încheiate, cu condiția ca la data solicitării creditului garantat să aibă o vechime mai mica de 36 de luni de la data înființării.

FMI: Cererea de bancnote de 100 de dolari este în continuă creștere la nivel mondial CITEȘTE ȘI FMI: Cererea de bancnote de 100 de dolari este în continuă creștere la nivel mondial

La fel ca în cazul dobânzilor și comisioanelor percepute de bănci la creditele punte, și comisionul de garantare poate fi în final decontat din ajutorul financiar nerambursabil acordat în programul Start Up Nation. Cu cât aceste categorii de cheltuieli sunt mai mari, însă, cu atât antreprenorilor le rămân mai puțini bani la dispoziție din plafonul maxim de 200.000 de lei pentru principalele cheltuieli necesare dezvoltării afacerii (echipamente, etc).

În aceste condiții, Banca Comercială Română a renunțat de anul acesta să mai aibă parteneriat cu FNGCIMM în programul Start-up Nation, înlocuind garanțiile fondului cu altele (COSME), acordate de Fondul European de Investiții (FEI), pentru care nu percepe clienților ce iau credite niciun comision.

Alternativa garanțiilor COSME a început să fie oferită și de CEC Bank, a treia bancă parteneră în program, clienților care nu vor să apeleze la garanți FNGCIMM ce presupun comisioane mari.

Banca Transilvania a continuat, însă, relația exclusivă cu FNGCIMM, în condițiile în care garanțiile acestuia acoperă 80% din valoarea creditului și nu mai trebuie să ceară clienților alte garanții în completare sau contribuți proprii. În cazul garanțiilor COSME, avantajul costurilor zero pentru client este contrabalansat de dezavantajul acoperirii a doar 50% din valoarea creditului, antreprenorul trebuind să aducă în completare garanții constituite în favoarea băncii (ex. ipotecă mobiliară pe conturi curente, ipoteca pe bunurile achiziționate în proiect, fideiusiune).

Costul total a rămas, însă, un element important prin care cele trei bănci concurente au încercat să-și impună în piață ofertele. Un supliment de peste 1.000 de euro care ar trebui suportat de client pentru comisionul FNGCIMM, în condițiile în care plafonul total al finanțării nu depășește 200.000 de lei, era sensibil pentru antreprenori aflați la început de drum.

Cele trei bănci partenere în program și-au diminuat de câteva ori dobânzile și comisioanele proprii percepute antreprenorilor. La începutul programului pe 2018-2019, dobânzile anunțate erau de 4,99% la CEC Bank, 4,8% la Banca Transilvania și 4,69% la BCR. Tot atunci, comisioanele proprii (de gestiune și de acordare) erau de 1,5% la CEC (0,75% gestiune și tot atât cel de acordare), maxim 1% la Banca Transilvania și max. 1,2% la BCR.

Peste aceste niveluri, comisionul mare, de 3,8% sau 2,48%, perceput pentru garanții de FNGCIMM, îngroșa costurile totale pentru antreprenorii care apelau la Banca Transilvania sau CEC pentru credite punte. Chiar dacă cele două bănci și-au redus ulterior dobânzile și comisioanele proprii la niveluri sub cele percepute de BCR, anunțând în oferte către clienți “cele mai mici comisioane din piață”, costul total a rămas mai mare, iar BCR s-a putut lăuda în comunicări cu “cele mai mici costuri din piață”.

În prezent, toate cele trei bănci au comision de gestiune zero.

Dobânda fixă este de 4,5% pe an la Banca Transilvania și CEC, respectiv de 4,69% la BCR.

Comisionul de acordare este de 0,75% la Banca Transilvania și CEC, respectiv de 1,2% la BCR (plătibil în trei tranșe).

Mai ieftine decât BCR cu 0,19 puncte procentuale la comisioanele proprii și cu 0,45 puncte procentuale pe an la dobânda percepută (diferență totală de 0,64 puncte), Banca Transilvania și CEC ajungeau să încarce în final costul clientului care lua credite garantate de FNGCIMM cu cel puțin 2,48% (varianta minimală a comisionului de garantare la fond).

Decizia anunțată azi de Fond, de reducere a comisionului la 1,95% mai reduce din diferența totală de costuri cu peste jumătate de punct procentual. Oferta cu garanții FNGCIMM rămâne chiar și așa mai scumpă decât cea cu garanții COSME, dar doar cu un total de 1,31 puncte procentuale în diferența însumată a dobânzilor și comisioanelor.

Cea mai ieftină variantă din piață este a creditelor cu garanții COSME pe care CEC le acordă ca alternative la cele garantate de FNGCIMM, urmată de cea a BCR, tot cu garanții COSME.

Banca Transilvania, cu costuri totale încă mai mari și după reducerea comisioanelor Fondului pentru IMM, păstrează avantajul unor garanții ce acoperă 80% din credit, peste acoperirea de 50% în cazul COSME.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a avertizat FNGCIMM că va trece printr-o schimbare radicală. Concret, acesta urmează să fuzioneze cu Fondul pentru Garantarea Creditului Rural (FGCR), un IFN mult mai mic, deținut majoritar de trei bănci private (BCR, BRD și Raiffeisen), care va absorbi însă instituția financiară nebancară mult mai mare a statului, după ce tot statul va cumpăra participațiile băncilor care doresc să vândă. Teodorovici a arătat că motivul deciziei sunt problemele de management și de comportament nesatisfăcător în piață ale FNGCIMM:  “Acest fond se va uni cu cel de la agricultură. Aici va fi o schimbare radicală, cele două vor fi unite, iar FNGCIMM fi absorbit de celălalt, pentru că celălalt, deși este mai mic, are management mai bun, în timp ce FNGCIMM nu se comportă în piață așa cum ar trebui, cum e în fișa postului”.

Dincolo de costuri, concurența între cele băncile care acordă credite punte Start Up Nation se ascute și în oferta de beneficii suplimentare cu care încearcă să atragă cât mai mulți beneficiari ai programului guvernamental.

Atât Banca Transilvania, cât și BCR, oferă pachete de cont curent cu costuri zero în primele 12 luni de la semnarea finanțării.
Mai departe, cele două au încheiat parteneriate cu alte companii de contabilitate, de consultanță fiscală, de anunțuri HR sau comerciale, ori cu spații de lucru și servicii medicale pentru a oferi antreprenorilor produse și service oferite de acestea la pachet cu creditele punte.

Ce oferă suplimentar Banca Transilvania beneficiarilor de credite punte:
- cursuri, traininguri și consultanța gratuit în programul dedicat pentru Start-Up Nation al băncii, în cadrul BT Club
- discounturi în BT Store la aplicatii și servicii oferite de partenerii băncii care pot eficientiza afacerile
- 2 pachete preferentiale în eJobs, cu anunțuri de recrutare promovate atât în platformă, cât și în afara ei
- Cont gratuit la programul de facturare si gestiune SmartBill
- 12 luni gratuite pentru servicii de medicina muncii pentru 4 angajați, în cadrul rețelei private de sănătate Regina Maria
- - Cont gratuit pe Online Mastery StartUp, platforma online cu tutoriale video cu sfaturi practice de marketing online.
- Consultanță (de la Blugento) pentru realizarea site-ului de prezentare a firmei sau magazin online si servicii de marketing pentru dezvoltarea afacerii.
- pachet gratuit pe platforma Termene.ro, pentru acces la informații și datele financiare și juridice ale firmelor din Romania.


Ce oferă suplimentar BCR beneficiarilor de credite punte:
- 1 săptămână de acces gratuit în spațiul de lucru Mindspace, 20% discount în primele 6 luni de acces pentru firme înregistrate până în octombrie 2019 și acces gratuit la toate evenimentele de startup organizate aici
- Program online de contabilitate oferit gratuit (prin aplicația de mobil sau desktop KEEZ) și consultanță contabilă din partea echipei de contabili experți CECCAR
- 15 anunțuri de recrutare premium timp de 12 luni pe platforma OLX, buget de promovare a anunțurilor de 150 euro
- 20% discount la achiziția caselor de marcat electronice fiscale Custom
 

viewscnt
Afla mai multe despre
start up nation
comisioane
garantii
fngcimm
bcr
banca transilvania
cec
cosme