Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute de la bănci și alți investitori mari 2,47 miliarde de lei în luna martie, după ce în februarie a atras 2,2 miliarde de lei, în linie cu ceea ce își propusese. Suma atrasă în februarie este mică față de ce împrumuta statul în mod obișnuit, dar trebuie precizat că tot în februarie Trezoreria a mai luat, tot prin titluri de stat, alte 700 de milioane de lei prin titluri destinate exclusiv populației, totalul ajungând astfel la 2,9 miliarde de lei.
În martie, Finanțele intenționează să împrumute de la bănci 2,2 miliarde lei la licitațiile principale și ar putea atrage alte 270 de milioane de lei prin alocările suplimentare, din zilele următoare licitațiilor.
De ce este important: Lipsa unui buget de stat aprobat îngreunează conturarea unei strategii de împrumut pentru întreg anul în curs. Astfel, Finanțele nu au publicat nici până în prezent programul pentru 2019, iar prospectele lunare sunt de obicei pentru sume reduse.
În februarie, statul a împrumutat 2,2 miliarde lei, după ce a anunțat că vizează, orientativ, 2,13 miliarde de lei. La această sumă se adaugă și cele 700 de milioane de lei de la populație. În ianuarie, suma atrasă s-a situat la 1,97 miliarde lei, comparativ cu o țintă indicativă de 3,79 miliarde lei.
Proiectul de buget nu a fost, încă, promulgat, astfel că Finanțele nu pot prezenta un plan de împrumuturi pentru întreg anul în curs. Fără un buget aprobat, Guvernul poate cheltui pe lună doar 1/12 din totalul cheltuielilor bugetare din 2018.
Anul trecut, Ministerul Finanțelor a împrumutat aproximativ 68 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Suma nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Necesarul brut de finanțare era calculat la aproximativ 74 miliarde de lei.