Guvernul a împrumutat aproape 6 miliarde de euro în doar două luni. În februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,5 miliarde euro

Guvernul a împrumutat aproape 6 miliarde de euro în doar două luni. În februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,5 miliarde euro
scris 26 feb 2020

Guvernul a continuat în februarie să împrumute într-un ritm foarte alert, totalul sumelor atrase de pe piața internă în lei fiind de 7,06 miliarde de lei (1,5 miliarde euro). Suma este cu doar 13 milioane de lei mai mică față de recordul lunar stabilit pentru piața titlurilor de stat în lei în iunie anul trecut, de 7,073 miliarde de lei. De altfel, statul a stabilit în ultimul an mai multe recorduri în ce privește împrumuturile, pentru lei, valută sau per total, autoritățile fiind nevoite să împrumute sume foarte mari, de pe piața internă și de pe cea externă, pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuieli pentru care nu au venituri suficiente din taxe și impozite. Totalul împrumuturilor pentru ianuarie și februarie a ajuns astfel la 27,4 miliarde de lei (5,7 miliarde euro).

Suma de 7,06 miliarde de lei luată cu împrumut în februarie este semnificativ mai mare comparativ cu cea de 5 miliarde de lei pe care Ministerul Finanțelor a anunțat la finele lunii ianuarie, ce-i drept orientativ, că intenționează să o împrumute în februarie. De altfel, împrumuturile foarte mari din februarie ar putea fi chiar o afacere bună pentru Finanțe, în contextul în care au împrumutat mult, dar la dobânzi în scădere puternică. Nu este clar dacă dobânzile, despre care Profit.ro a scris aici, își vor menține aceeași evoluție și în perioada următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Faptul că Finanțele împrumută mult acum nu este neapărat un lucru rău, dacă se încadrează în limita de deficit bugetar anunțată pentru acest an. Ministerul anunță la început de an un plan de împrumuturi, însă, ulterior, modul în care sunt alocate aceste împrumuturi pe luni sau monedă (lei ori valută) poate varia, cu scopul de a împrumuta în cele mai bune momente și de a obține dobânzi mai reduse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru 2020, necesarul de finanțare a fost stabilit la circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei. În valută de pe piața externă a fost estimat anul acesta un necesar total de finanțare de 6 miliarde de euro. Astfel, în 2020, Guvernul împrumută 46,3 miiarde de lei pentru a acoperi datorii mai vechi care îi vin la plată, dar și 40,6 miliarde de lei pentru deficitul bugetar, aceasta fiind datorie nouă, care sporește îndatorarea statului.

Euro atinge un nou nivel record CITEȘTE ȘI Euro atinge un nou nivel record

Recordurile ultimelor luni

Guvernul a stabilit un record la împrumuturi în valută în martie anul trecut, când a atras 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro.

De asemenea, în iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de acest record.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul a stabilit recordul pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie suma record de 20,3 miliarde de lei, reprezentând aproape un sfert din finanțarea pe care a anunțat că vrea să o contracteze de la bănci și investitori pentru întreg anul 2020, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă.

Ministerul Finanțelor a respins ofertele băncilor pentru obligațiuni de 200 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a respins ofertele băncilor pentru obligațiuni de 200 de milioane de euro
Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
februarie 7,06
miliarde lei
7,06
miliarde lei
- - -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 27,4
miliarde lei
13,06
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor