Creditarea în monedă națională a continuat să accelereze în luna iulie, prima în care BNR a redus dobânda cheie după trei ani și jumătate. Merge accelerat creditul către populație, cu cea mai bună lună din ultimii trei ani, relevă analiza Profit.ro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, remarca recent creșterea „vioaie” a creditului de consum.
Soldul creditului neguvernamental a crescut în iulie cu 0,8% față de iunie și cu 6,8% în termeni anuali, la aproape 404 miliarde de lei. Rata anuală a accelerat și este la cel mai ridicat nivel de după mai 2023, după ce în primăvară căzuse sub 5%.
Tendința de accelerare a creditării din ultimele luni vine concomitent cu o scădere a inflației (care a luat însă o pauză în iulie, când inflația a crescut de la 4,9% la 5,4%). Ajustat cu inflația, creditul a crescut cu 1,3% față de iulie 2023, a treia lună consecutivă de dinamică real-pozitivă.
În iulie, BNR a scăzut dobânda cheie de la 7% la 6,75%, pentru prima oară după trei ani și jumătate. În august a venit o altă tăiere până la 6,5%. Mai relevant, în contextul excesului de lichiditate din bănci, e că rata la depozitele overnight plătită de BNR a scăzut de la 6% la 5,75% și apoi la 5,5%, ceea ce a tras în jos dobânzile din piață cu aproximativ aceeași valoare.
Creditul în lei continuă să crească puternic. Creșterea lunară a fost de 1,3%, comparativ cu 2,3% în luna precedentă, o ușoară încetinire care vine exclusiv din încetinirea soldului din dreptul companiilor, după o creștere neobișnuit de mare în iunie.
CITEȘTE ȘI FOTO Banca Transilvania - Anunț pentru clientii OTP Bank Romania. Prima facilitate introdusăÎn termeni anuali, creditul în lei a accelerat de la 8,7% la 8,8%, la un sold de 277 de miliarde de lei.
Creditul în lei acordat populației a crescut cu 1,6% față de iunie (+1,2% în iunie față de mai) și a sărit la două cifre față de anul precedent (+10,6%, față de +9,6% în luna precedentă), la un sold de 164,3 miliarde de lei.
Societățile nefinanciare și instituțiile financiare nemonetare aveau împrumuturi la bănci în monedă națională de 116,2 miliarde de lei în iulie, cu 0,9% peste nivelul din iunie și cu 6,3% peste cel din iulie 2023.
Creditul în valută continuă să frâneze, la o dinamică anuală de 2,6%, cu o scădere de 0,2% a soldului față de iunie, la 123,4 miliarde de lei echivalent.
Dobânzile la euro au crescut mai târziu și mai puțin decât cele la lei, dar suficient cât să descurajeze firmele să ia finanțări în valută. Recent, Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda de referință și ar putea să ia o nouă decizie de relaxare în septembrie.
CITEȘTE ȘI Uber - amendă de milioane de euro pentru că a trimis datele șoferilorSoldul de împrumuturi în valută către firme rămâne la un nivel relativ ridicat de 7,2% în termeni anuali, la 104,4 miliarde de lei, dar în decelerare față de iunie (+7,5%).
Masa monetară și-a reaccelerat dinamica în iulie, al 10,6% în termeni anuali, comparativ cu 9,7% în iunie, la un total de 688,2 miliarde de lei.
Masa M1, care include numerarul și depozitele din conturi curente, a crescut cu 7,8% (față de +6,7% în iunie), cel mai ridicat ritm din ultimii doi ani.
Depozitele cu scadența de până la doi ani au crescut cu 15% în termeni anuali, la 269,6 miliarde de lei. Ritmul acestora este în scădere în ultimele luni – deponenții nu s-au mai grăbit la fel de mult ca în perioada de creștere a inflației să mute din cash și conturi la vedere banii către depunerile la termen, care plătesc dobândă, pe măsură ce atât inflația, cât și dobânzile plătite de bănci s-au redus.
CITEȘTE ȘI Rata de promovare la Bacalaureat 2024, sesiunea august – cea mai mică din ultimii 7 aniAjustat cu inflația, masa monetară a crescut cu 5% în iulie, față de 4,5% în iunie.