Băncile au acordat anul trecut împrumuturi noi în lei în creștere cu o treime față de 2020, la un volum total de 91,1 miliarde de lei. Volumul de împrumuturi noi în euro acordat firmelor a crescut cu aproape jumătate, la 3,6 miliarde de euro. Soldul de împrumuturi pentru locuințe a spart în decembrie pragul de 100 de miliarde de lei, nivel dublu față de acum 6 ani, relevă date analizate de Profit.ro.
Anul 2021 a fost unul de referință pentru băncile din România. Creditarea a revenit în viteză după șocul din prima parte a pandemiei COVID-19.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ianuarie-decembrie 2021, băncile au acordat un volum total de credite noi în lei de 91,1 miliarde de lei, față de 68,5 miliarde de lei în același interval din 2020, respectiv 66,2 miliarde de lei în 2019. Creditele noi includ refinanțările și conversiile, astfel că datele nu reflectă fidel realizarea de noi împrumuturi.
Chiar dacă inflația (IPC) a sărit de 8%, avansul creditului nou în lei din 2021 de 33% este cu mult peste, fiind inclusiv mai mare decât inflația industrială.
CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe RomâniaCreditul nou acordat populației a crescut cu 43% anul trecut, la 50 de miliarde de lei. În total, soldul împrumuturilor acordate populației a crescut anul trecut cu aproape 10% la 164,3 miliarde de lei, în timp ce componenta în lei a avansat cu 15% la 136,8 miliarde de lei. Soldul creditului crește ca urmare a intrărilor de împrumuturi noi și este diminuat de rambursări, inclusiv cele anticipate – o reducere a scadenței medii face necesară majorarea împrumuturilor noi pentru a menține soldul cel puțin constant.
Creditul de consum și-a revenit după contracția cauzată de reacția la pandemie și a ajuns la un volum nou generat de 27,5 miliarde de lei, cu 44% peste cel din 2020 – dinamica a fost însă în încetinire pe finalul anului, în condițiile restricțiilor pandemice ce au afectat consumul. Pe sold, creditul de consum a crescut în 2021 cu doar circa 5% la 61,6 miliarde de lei, dinamica lunară fiind negativă în perioada octombrie-decembrie.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostSoldul componentei în lei a crescut anul trecut cu aproape 9% la 53,3 miliarde de lei, aceasta fiind și singura care mai generează afaceri noi pentru bănci de la restricționarea împrumuturilor în monedă străină acordate populației neacoperite la riscul valutar.
Creditul ipotecar a continuat să înregistreze rezultate foarte bune și în 2021. Volumul noi de împrumuturi pentru locuințe în monedă națională a crescut cu 45%, la 21,3 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii și în relația cu persoanele fiziceEste de departe cel mai mare volum anual în lei de când avem date de la BNR, media precedenților 5 ani fiind de circa 12 miliarde de lei/an.
Soldul total de împrumuturi pentru locuințe a crescut cu aproape 13% anul trecut la 100,7 miliarde de lei – spre comparație în decembrie 2015 era la sub 52 de miliarde de lei. Componenta de împrumuturi ipotecare în lei a crescut cu 20% anul trecut la 81,7 miliarde de lei, în timp ce cea în valută a scăzut cu 11% la 19 miliarde de lei echivalent (în valută contracția a fost de 12% la 3,8 miliarde de euro echivalent, sub jumătate din vârful atins în perioada 2013-2014).
Condițiile monetare au fost deosebit de favorabile îndatorării în lei anul trecut. Dobânzile au fost mici și inflația ridicată, chiar peste dobânzi. Lucrurile s-au schimbat în ultimele luni și se vor schimba în continuare. Pe măsură ce BNR înăsprește politica monetară, deși nu o face viguros încă, dobânzile din piață cresc și cresc și ratele lunare ale debitorilor.
Foarte favorabile au fost și condițiile pentru creditarea firmelor anul trecut, în condițiile în care băncile au primit din nou subvenții de risc prin programul IMM Invest. Creditul nou în lei acordat societăților nefinanciare a crescut cu 22% la 41,1 miliarde de lei, cel mai mare volum istoric. Totodată volumul noi de împrumuturi în euro a avansat cu 46,5% la 3,6 miliarde de euro! Este cea mai mare producție de împrumuturi în euro pentru firme de după 2012.
Creșterea de împrumuturi noi s-a văzut și într-un avans substanțial, de 20%, a soldului, care a ajuns la 148,5 miliarde de lei. Creditul în lei a ajuns la un sold de 93,2 miliarde de lei, cu 26% peste cel de la finele lui 2020, în timp ce creditul în valută a crescut cu circa 9% la 11,2 miliarde de euro echivalent, cel mai ridicat avans din ultimii nouă ani.
Statul va continua și în acest an să bage garanții în creditarea firmelor. După un plafon anual de câte 15 miliarde de lei în 2020 și 2021 pentru IMM Invest, băncile vor avea la dispoziție garanții de 10 miliarde de lei în 2022, dintre care jumătate pentru finanțarea firmelor din agricultură.