Banca Românească, preluată de EximBank în urmă cu doi ani, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro, urmează să fie absorbită de EximBank după un proces de fuziune, pregătit să fie avizat luna viitoare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La acest moment, Banca Românească este deținută în proporție de 99,3% de Eximbank, care la rândul său este deținută integral de statul român prin Ministerul Finanțelor, astfel că semnarea fuziunii de către acționari este o formalitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fuziunea prin absorbție reprezintă operațiunea prin care o firmă este dizolvată, iar patrimoniul acesteia, inclusiv brandul, este transferat unei alte companii, care poate decide să folosească în continuare brandul respectiv. Până în prezent, în majoritatea tranzacțiilor similare sau asemănătoare pe piața bancară, o astfel de operațiune a generat însă și dispariția brandului companiei absorbite.
EximBank este specializată în creditarea companiilor, fiind și un important furnizor de garanții pentru alte bănci, și nu are activitate de retail. La începutulanu lui 2020 a cumpărat Banca Românească de la National Bank of Greece cu aproape 284 de milioane de lei și a realizat un câștig contabil din achiziție de 337 de milioane de lei.
În timpul guvernării liberale a fost pusă problema renunțării la fuziunea dintre cele două bănci, însă aceasta a fost în cele din urmă agreată. A fost, de asemenea, pusă în discuție transformarea EximBank în bancă de dezvoltare. Un proiect pentru Banca Națională de Dezvoltare a fost trecut în Planul de Reziliență și Redresare – într-o variantă inițială BND urma să preia, personal, garanții și credite de la Eximbank, dar în forma agreată cu Comisia Europeană s-a renunțat la orice legătură între BND și Exim.
Banca Românească avea pierderi de 17,1 milioane de lei în 2019, ultimul an în care a fost în proprietatea NBG. Rezultatul negativ cumulat era de 330 de milioane de lei, la un capital social de 835 de milioane de lei. În 2020, banca a trecut pe profit, de 10,4 milioane de lei, iar pierderea cumulată a fost de 347,5 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. Activele erau de aproape 6,5 miliarde de lei în 2020, în scădere cu circa 3% față de 2019, și cota de piață era de sub 1,2%.
Eximbank a încheiat 2020 cu un profit net de 16 milioane de lei și are un rezultat negativ reportat de 900,5 milioane de lei, la un capital social de 1,7 miliarde de lei și rezerve de 339 de milioane de lei. Banca de stat și-a majorat activele cu 52% față de 2019, la 11,8 miliarde de lei, fiind a zecea cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de 2,1%.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prostBanca Românească a fost una dintre băncile active pe piața creditelor în franci elvețieni și avea o cincime din portofoliul de împrumuturi în monedă elvețiană. Soldul creditelor acordate clienților în franci a scăzut de la echivalentul a circa 888 de milioane de lei în 2019 la 831 de milioane de lei în 2020. Chiar și după preluarea de către EximBank, Banca Românească nu a fost foarte activă în conversia împrumuturilor din franci în lei, așa cum s-a întâmplat în cazul altor bănci care au fost parte a unor tranzacții.
La finele anului 2020, EximBank avea 406 angajați și 25 de unități, în timp ce Banca Românească avea 1.039 angajați și 95 de unități.