Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia

Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia
scris 2 feb 2022

Președintele Vladimir Putin a acuzat națiunile occidentale că ignoră preocupările majore de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de săptămâna trecută de a accepta cererile Moscovei referitoare la Ucraina și NATO, relatează CNBC. El a reluat afirmațiile potrivit cărora sistemele antirachetă din România și Polonia ”sunt o amenințare pentru Rusia”.

”Este deja clar acum... că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Directorul Aeroportului Cluj-Napoca ANUNȚĂ: Clujul va fi direct legat de New York. Discuții și pentru noi destinații CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Directorul Aeroportului Cluj-Napoca ANUNȚĂ: Clujul va fi direct legat de New York. Discuții și pentru noi destinații
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Putin a spus că SUA vor ”să mențină Rusia sub control” și că se folosesc de Ucraina pentru a face acest lucru, reiterând poziția Rusiei conform căreia orice posibilă apartenență a Ucrainei la NATO ”ar submina securitatea Rusiei”, scrie News.ro.

”Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a spus el, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Putin a spus că speră că dialogul cu privire la Ucraina va continua și că trebuie găsită o cale pentru, așa cum a spus el, ”a proteja securitatea tuturor”.

Comentariile președintelui rus au urmat discuțiilor cu premierul ungar Viktor Orban, cu care Putin are legături amicale, la Moscova.

Este pentru prima dată când Putin comentează public despre criza geopolitică în ultimele câteva săptămâni, în pofida unui val de întâlniri diplomatice și convorbiri telefonice între oficialii ruși și occidentali.

În timp ce peste 100.000 de militari ruși rămân staționați în diferite puncte de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări sporite că Putin ar putea fi gata să dea undă verde ca trupele sale să invadeze Ucraina.

Rusia a negat că plănuiește o invazie, dar încrederea în cuvântul Rusiei a fost scăzută de când a anexat Crimeea de Ucraina în 2014 și a sprijinit separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Analiștii politici cred că Rusia dorește să-și mențină sfera de influență și puterea asupra fostelor state sovietice și să oprească gravitația Ucrainei către Occident.

Rusia a insistat că vrea doar să-și protejeze interesele de securitate, în special în fața unei NATO extinse, care a desfășurat echipamente militare în Europa de Est.

Cu privire la desfășurarea de trupe de-a lungul graniței sale cu Ucraina, Putin a insistat anterior, la sfârșitul anului trecut, că Rusia are dreptul de a-și deplaseze trupele oriunde dorește pe teritoriul său.

Kremlinul a acuzat Occidentul că a stârnit ”isterie” în legătură cu Ucraina.

Comentariile lui Putin vin după ce Rusia a făcut o serie de propuneri de securitate SUA, în decembrie, inclusiv principalele sale cereri ca NATO să nu se extindă mai departe spre est sau să admită Ucraina în alianța militară.

De asemenea, ar dori să vadă că NATO își anulează desfășurarea militară în Europa de Est.

Putin a reiterat marți acestei poziții, declarând că lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, ”sunt o amenințare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, SUA au răspuns acestor solicitări, refuzând să accepte propunerile cheie ale Rusiei cu privire la Ucraina și NATO. Totuși, au semnalat dorința de a continua discuțiile menite să calmeze tensiunile și au spus că ar putea exista loc de compromis în unele domenii.

Marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken urma să vorbească cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Răspunsul oficial al Rusiei față de SUA rămâne necunoscut, în acest moment, deși se pare că a transmis un răspuns scris SUA.

Întâlnirea lui Putin cu Orban de marți are loc în timp ce liderii europeni își intensifică angajamentul cu Moscova, Putin vorbind deja cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul Italiei Mario Draghi, săptămâna aceasta.

Miercuri, Putin urmează să vorbească cu premierul britanic Boris Johnson, care se afla în vizită marți în Ucraina.

Putin nu a comentat public despre Ucraina din 23 decembrie, potrivit New York Times, care a remarcat că a mustrat un jurnalist britanic care a întrebat, în timpul conferinței de presă anuale a lui Putin, dacă va garanta că Rusia nu va invada Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
nato
rusia