Două lucruri amenință sectorul bancar local: darea în plată și procesele pe clauze abuzive. Aceasta este opinia funcționarilor Comisiei Europene, exprimată în raportul de țară al României pentru 2016. Procesele pornite de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar putea aduce băncilor pierderi importante, avertizează CE, iar statul ar trebui să ia măsuri prin înființarea unor instanțe specializate și prin pregătirea judecătorilor.
Sectorul bancar stă bine, consideră angajații Comisiei. A scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, are capital, lichiditate. Doar legile actuale, cum este cea a clauzelor abuzive, și cele potențiale, cum este legea dării în plată, reprezintă un risc important pentru sistem, notează CE.
„Pentru moment, elementele cele mai problematice pentru bănci par a fi actuala versiune a legii privind darea în plată și impactul anumitor hotărâri ale instanțelor care pun în aplicare legea privind clauzele abuzive”, se arată în raportul Comisiei, cu menținea că acesta reprezintă un document de lucru al serviciilor Comisiei și nu poziția oficială a instituției.
Dacă în privința legii dării în plată Comisia s-a mai exprimat recent împotrivă, despre clauzele abuzive din contractele de credit n-a mai avut o opinie de anul trecut. De atunci lucrurile au evoluat, în sensul că băncile au început să cam piardă definitiv procesele cu efecte asupra întregilor portofolii de credite. Acest lucru este îngrijorător pentru tehnocrații de la Bruxelles.
„Mai multe bănci sunt în prezent implicate în cauze privind acțiuni colective inițiate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Unele dintre aceste procese se află în etapele finale de judecată și băncilor li s-ar putea solicita să îi ramburseze pe clienți; în funcție de valoarea sumelor respective, este posibil să se exercite o presiune semnificativă asupra rezervelor de capital ale băncilor în cauză”, se arată în documentul citat.
Spre exemplu, doar BCR, cea mai mare bancă locală, a făcut provizioane de circa 100 de milioane de euro pentru litigiile pe clauze abuzive, în condițiile în care a convins 30.000 de clienți cu credite ipotecare să semneze că renunță la pretenții, în schimbul unor dobânzi mai mici, într-o campanie derulată anul trecut.
Funcționarii aduc aminte că statul a promis Comisiei, pe vremea când avea acord de finanțare, că va înființa o instanță specializată care să judece litigiile pe clauze abuzive, care ar fi trebuit să fie operațională din martie 2014.
Guvernul Ponta și-a luat aceste angajamente în fața CE și a Fondului Monetar Internațional, după ce băncile comerciale și Banca Națională au făcut presiuni pentru amânarea unor modificări la legea 193/2000 privind clauzele abuzive. Noile prevederi spun că o clauză constatată ca abuzivă de instanță într-un proces intentat de ANPC sau o asociație semnificativă de consumatori trebuie eliminată din toate contractele profesionistului care o utilizează. Acest lucru înseamnă că banca nu mai pierde bani doar în cazuri individuale ci la nivelul întregului portofoliu.
Comisia spune că instanța specializată ar fi trebuit să contribuie la asigurarea consecvenței jurisprudenței pentru procesele pe clauze abuzive, inclusiv cele deschise de ANPC, iar statul ar fi trebuit să formeze judecătorii să judece astfel de procese, de care se ocupă acum secțiile civile și de contencios de la Tribunalul București și Curtea de Apel București.
În raportul anterior, cel din 2015, Comisia nota înființarea de instanțe specializate pentru cazurile care implică clauze contractuale abuzive la capitolul reforme nerealizate, alături de restructurarea sau privatizarea companiilor de stat.
Tribunalul București nu a înființat încă o astfel de instanță, care ar urma să fie formată din judecători de la secțiile comerciale, pentru că n-a găsit un spațiu adecvat. La un moment dat, se discuta despre o mutare în clădirea în care a funcționat ambasada Statelor Unite ale Americii.
ANPC se judecă, pe baza Legii 193, în 43 de procese cu BCR, OTP, Bancpost, Volksbank, Credit Europe Bank, Credit Europe IFN, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank, Banca Românească și BCR Banca pentru Locuințe. Procesele vizează, în special, clauze privind dobânzile și comisioanele datorate de clienți. Alte trei litigii sunt deschise cu operatorii de telefonie mobilă.
Autoritatea a câștigat definitiv, până acum, un proces cu OTP Bank, pe clauza privind dobânda, iar banca este obligată să modifice toate contractele aferente persoanelor fizice care conțin nereguli, majoritatea semnate în perioada 2007-2008. Alte litigii au fost câștigate la Tribunalul București și sunt în faza de apel, în timp ce unele litigii sunt blocate de instanțe în urma unor sesizări ale băncilor la Curtea Constituțională pe marginea legii 193/2000.