Florian Neagu, BNR: Băncile au primit 6.400 de notificări de dare în plată în 2016

Florian Neagu, BNR: Băncile au primit 6.400 de notificări de dare în plată în 2016
scris 31 ian 2017

Băncile au primit 6.400 de notificări de dare  în plată de la debitori până la finele lunii decembrie, pentru credite de circa 1,8 miliarde de lei, potrivit lui Florian Neagu, directorul adjunct al Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a României.

Ritmul notificărilor, prin care debitorii anunță banca că vor să închidă creditul prin transmiterea locuinței ipotecate, s-a diminuat de la circa 1.000 pe lună la 100-150 în ultima perioadă. La finele lunii septembrie băncile primiseră circa 5.400 de notificări, potrivit datelor comunicate anterior de BNR.

Urmărește-ne și pe Google News

“Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că ar putea fi doar o perioadă de așteptare, și ar putea începe din nou", a spus Neagu, în cadrul unui colocviu pe tema legii dării în plată, organizat de Institutul Bancar Român.

ÎCCJ a respins ca inadmisibilă o sesizare care ar fi putut să tranșeze admisibilitatea proceselor pe creditele în franci elvețieni CITEȘTE ȘI ÎCCJ a respins ca inadmisibilă o sesizare care ar fi putut să tranșeze admisibilitatea proceselor pe creditele în franci elvețieni

BNR estima că circa 300.000 de debitori sunt eligibili pentru darea în plată, cu datorii de 42 -43 de miliarde de lei, în cazul extrem, spune Neagu.

Numărul notificărilor celor care vor să încheie socotelile cu banca n-a fost cel estimat inițial de BNR pentru că în lege a fost introdus un plafon și au fost scoase terenurile, spune oficialul BNR. Un alt motiv este legat de decizia Curții Constituționale a României, care a precizat că doar scăderea prețului imobilului nu poate constitui motiv de dare în plată, în condițiile în care peste 75% din creditele pentru care s-au făcut notificări au valoarea garanției sub valoarea datoriei, explică Neagu.

Curtea a admis în parte o contestație a băncilor și a consderat că legea se aplică doar în condițiile impreviziunii.

“CCR a spus că nu e vorba de un proces automat. Judecătorii trebuie să se pronunțe de la caz la caz, ceea ce înseamnă că pierderile băncilor se vor întinde pe o perioadă mai lungă și nu se ia pierderea imediat cum a apărut legea”, susține Neagu.

Unele bănci au anunțat că se așteaptă la ștergerea unor provizioane de pierdere, după pronunțarea deciziei CCR.

Băncile au contestat două treimi din notificări, potrivit datelor de la finele lunii septembrie. Pe portalul instanțelor sunt listate circa 5.400 de dosare cu obiectul dare în plată.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
notificari darea in plata