Rezerva de valută (buffer) aflată la dispoziția Ministerului Finanțelor se situează aproape de 8 miliarde euro, după ce fondurile obținute de România dintr-o ieșire pe piețele externe în prima parte a lunii aprilie au fost incluse în acest fond strategic. Finanțele se folosesc de rezervă pentru a se prezenta de pe o poziție de forță, obținând dobânzi mai avantajoase, pe piața financiară internă, unde împrumută pe parcursul anului cea mai mare parte a fondurilor necesare. Astfel, statul nu este presat de nevoia de a se împrumuta repede și ia bani de la bănci și investitori doar atunci când consideră acceptabile dobânzile pe care le cer cumpărătorii de titluri de stat.
"Buffer-ul acoperă 6 luni din necesarul de finanțare, cu două luni mai mult decât prevede cadrul legal. Dacă avem un buffer atât de mare, lipsește constrângerea de a accepta împrumuturi la condițiile pieței. Ne împrumutăm când vrem noi", a declarat pentru Profit.ro Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.
Pentru anul 2017, necesarul de finanțare a fost anunțat de Ministerul Finanțelor în jurul sumei de 65-66 miliarde de lei, din care 48-50 de miliarde de pe piața internă, circa 3 miliarde de euro de pe piețele externe, la care s-ar adăuga trageri de circa 600 de milioane de euro din împrumuturile contractate de la instituții internationale.
"Buffer-ul îi ajută foarte mult ca să nu emită în momentele în care piața este nefavorabilă și să preseze oarecum piața astfel încât să obțină randamente mai favorabile. Reprezintă un fel de poliță de asigurare. Jucătorii din piață urmăresc acest buffer. Îi ajută pe cei de la Finanțe să nu se împrumute în momentele nefavorabile și să nu plătească randamente prea ridicate. Le permite să dicteze ei regulile jocului. Ministerul Finanțelor în momentele astea nefavorabile poate să dicteze și doar când consideră că randamentele mai ridicate sunt determinate de evoluții pe termen mai lung și nu de șocuri temporare, doar în acel moment să acceseze. Ăsta e scopul buffer-ului", a declarat pentru Profit.ro economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.
Ministerul Finanțelor a ieșit cel mai recent pe piețele externe în aprilie, când a atras 1,75 miliarde de euro prin două emisiuni separate, una pe zece ani și una cu scadență în 2035. Ministerul Finanțelor a mai vândut anul acesta obligațiuni în euro, dar printr-o emisiune pe piața internă, în 27 martie, când a luat cu împrumut 240 milioane euro.
Potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, prezentat la începutul lunii aprilie de Profit.ro, în decembrie anul trecut buffer-ul era de 6 miliarde euro.
Având în vedere toate aceste informații, rezultă că, în prezent, rezerva de valută aflată la dispoziția Ministerului Finanțelor este de aproape 8 miliarde de euro. În plus, în conturile statului ar trebui să intre suma de 401 milioane euro pe care Enel trebuie să o achite statului român.
Enel a anunțat că a finalizat achiziția unui pachet de 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA, compania de stat care administrează deținerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 401 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internațional. Statul așteaptă acum ca fondurile să fie virate.