BRD Societe Generale și Alpha Bank se alătură băncilor care au majorat avansul la creditele ipotecare, potrivit ofertelor de creditare publicate pe site. Măsurile adoptate de a doua cea mai mare bancă locală, respectiv cea mai mare bancă cu acționariat grecesc din România vin după adoptarea legii dării în plată.
BRD a majorat avansul de la 15% la 35% pentru creditele în lei cu valoare mai mică de 250.000 de euro echivalent. Potrivit legii dării în plată, persoanele fizice consumatori cu credite de până la 250.000 de euro pot ceda locuința ipotecată băncii, în schimbul stingerii integrale a creditului. Pentru creditele cu o valoare mai mare decât plafonul din lege, BRD cere clienților în continuare un avans de 15%. Creditele în euro au dispărut din oferta băncii, după ce, în prealabil, BRD crescuse avansul la aceste împrumuturi la 40%.
Alpha Bank, care ocupa locul 8 după active la finele anului trecut, a crescut avansul la 30% de la 15% pentru creditele în lei și la 40% de la 25% pentru cele în euro, indiferent de valoarea finanțării.
Banca Națională a României și bancherii locali au avertizat că legea dării în plată, care intră în vigoare de la 13 mai, va înăspri condițiile de creditare, în special prin creșterea avansului. Față de legislația anterioară, darea în plată limitează practic dreptul băncilor de a mai recupera altceva de la un debitor rău-platnic în afară de locuința ipotecată. Pe de altă parte, băncile nu mai sunt constrânse să vândă imobilele la licitație.
Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Românească, Garanti Bank și Intesa SanPaolo au crescut avansul, în special pentru creditele în euro, chiar înainte ca legea să fie adoptată pentru a doua oară de Parlament, în procedură de reexaminare.
Cea mai importantă linie de business pentru bănci, creditele cu garanții de stat, rămâne însă neatinsă de darea în plată. Parlamentul a exclus programul Prima Casă din lege, astfel că băncile vor putea acorda în continuare credite cu avans de doar 5%, pe baza unei garanții de jumătate din valoarea creditului.
Din creditele imobiliare acordate de BRD persoanelor fizice, mai mult de jumătate sunt cu garanții de stat, prin programul Prima Casă, spunea la începutul anului directorul executiv Philippe Lhotte.
La sfârșitul lui 2015, aproape 470.000 de români aveau credite cu garanții imobiliare, inclusiv de consum, în valoare de 77 de miliarde de lei, dintre care credite de peste 5 miliarde de lei erau neperformante. Circa 160.000 de credite sunt în programul Prima Casă și reprezintă peste jumătate din soldul creditului pentru locuințe și circa două treimi din volumul de credit ipotecar acordat de bănci în ultimii ani.