Piața valutară a sughițat ușor după promulgarea legii dării în plată

Piața valutară a sughițat ușor după promulgarea legii dării în plată

EUR/RON - Bloomberg

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 apr 2016

Euro s-a apreciat nesemnificativ, cu 0,1%, față de leu pe piața valutară interbancară, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea dării în plată, în pofida faptului că Banca Națională a României a avertizat că legea generează risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară a țării.

Leul a deschis ședința de tranzacționare la 4,4620/euro și se era cotat în jurul a 4,4680 unități pentru un euro înainte ca președintele Iohannis să anunțe că a promulgat legea dării în plată, care permite clienților persoane fizice să închidă creditele, dacă cedează locuința băncilor finanțatoare.

Urmărește-ne și pe Google News

După anunț, cursul a sărit până la 4,4739, și s-a stabilizat ulterior la 4,4720, potrivit cotațiilor de pe platforma Bloomberg. În regiune, euro a câștigat 0,1% față de zlotul polonez și a pierdut 0,1% față de forintul maghiar.

La Bursă, acțiunile Băncii Transilvania au câștigat 0,56%, până la ora redactării materialului, după ce banca a anunțat o creștere cu jumătate a profitului în primul trimestru. Acțiunile BRD Societe Generale au stagnat.

Deputatul Zamfir, după promulgarea legii dării în plată: Am reușit să dăm dreptul oamenilor la o viață nouă CITEȘTE ȘI Deputatul Zamfir, după promulgarea legii dării în plată: Am reușit să dăm dreptul oamenilor la o viață nouă

Piața valutară n-a arătat reacție nici după ce Parlamentul a votat pentru a doua oară legea dării în plată, cu mai multe modificări, care au restrâns aria de aplicare.

În ultimul Raport privind stabilitatea financiară, BNR avertizează că inițiativele legislative care vizează sistemul bancar, în principal legea dării în plată, creează risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară. Este pentru prima oară când Banca centrală identifică un asemenea risc.

În urmă cu două săptămâni, după adoptarea legii de către Parlament, economiștii ING Bank considerau că efectele asupra leului se vor vedea abia după ce legea intră în vigoare, deși atunci se așteptau la o verificare a posibilei retroactivități a legii la Curtea Constituțională.

“Credem că grosul pierderilor sunt legate de creditele ipotecare în valută acordate înainte de criză, pentru că deprecierea leului și scăderea prețurilor imobiliare le fac susceptibile să aibă o valoare mai mare decât cea a garanției. Provizioanele mai mari pentru creditele în valută vor trebui acoperite cu capital denominat în lei, ceea ce va genera o poziție semnificativă de cumpărare pe perechea EUR/RON imediat ce legea intră în vigoare”, arătau analiștii băncii olandeze într-un raport.

Patronatele Bancare: Este surprinzător și regretabil că președintele a promulgat legea dării în plată CITEȘTE ȘI Patronatele Bancare: Este surprinzător și regretabil că președintele a promulgat legea dării în plată

Viceguvernatorul Liviu Voinea susține că băncile vor pierde 2,8 miliarde de lei ca urmare a aplicării legii, ipoteza fiind că toți debitorii care au credite mai mari decât valoarea casei vor da în plată, iar diferența de bani va fi pierderea băncii. În această estimare nu sunt incluse și măsurile prudențiale la nivelul bilanțurilor pe care băncile ar trebui să le ia, precum recalcularea expunerilor în valută. Pe de altă parte, viceguvernatorul Bogdan Olteanu nu se așteaptă ca băncile să primească prea multe chei de la clienți.

Legea va intra în vigoare la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dată de la care cei care vor să închidă socotelile cu banca vor putea face acest lucru printr-o notificare trimisă băncii și o semnătură în fața notarului. În caz de refuz al băncii de a accepta darea în plată, debitorul trebuie să se adreseze instanței, care va judeca cauza cu celeritate. În timpul acestor proceduri, executările silite și plata ratelor sunt suspendate.

Băncile vor putea ridica eventuale excepții de neconstituționalitate după ce vor primi primele chei de la clienți, în cadrul procedurilor din instanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
cursul de schimb