După ce Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că se confruntă cu un număr record de solicitări de garantare pentru programul Prima Casă, zilnic fiind primite în medie 600 de cereri noi, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea unui ordin prin care toate aceste cereri să fie rezolvate în cel mult 15 zile.
În luna mai, reprezentanții Fondului au decis să adopte unele măsuri suplimentare pentru accelerarea procesul de analiză, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, chiar și în zilele de sfârșit de săptămână, și suplimentarea numărului de angajați în funcție de nevoile etapelor procesului de analiză.
Acum, un document oficial al Ministerului Finanțelor punctează că ”anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitărilor de de garantare pe o perioadă mai scurt de timp față de anii anteriori, ceea ce a influențat fluxul operațional zilnic”.
CITEȘTE ȘI O bancă din România a acceptat să restituie, după o negociere de doar 8 zile, un comision perceput abuziv unui clientAstfel, în luna iunie erau înregistrate peste 7.000 de dosare aflate în diferite stadii de analiză, precizează sursa citată.
În aceste condiții, pe circuitul de avizare al Ministerului Finanțelor a fost transmis un proiect de ordin prin care perioada de soluționare a cererilor de garantare din cadrul programului Prima Casă să nu fie mai mare de 15 zile.
Profit.ro a anunțat că Ministerul Finanțelor are în vedere o suplimentare cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții alocat, după epuizarea actualului plafon de 2,5 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI RATB: În orele de vârf, titlurile de călătorie vor fi verificate la urcarea în mijloacele de transport în comunÎn premieră, anul acesta, în programul Prima Casă locuințele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o sumă mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari și printr-o garanție mai mare pentru bănci în comparație cu locuințele vechi.
De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.