Băncile au acordat mai multe credite ipotecare în iunie decât în luna anterioară, deși o mare parte dintre ele au înăsprit condițiile de creditare după ce Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai.
Soldul creditului pentru locuințe a crescut cu aproape un miliard de lei în iunie față de mai la 55,6 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.
Băncile au beneficiat de garanțiile de stat din programul Prima Casă și în iunie, după ce guvernul le-a alocat un plafon de 500 de milioane de lei, care a fost însă consumat rapid. În cazul unor bănci din vârful clasamentului după active, Prima Casă a ajuns să reprezinte peste 90% din portofoliul de credite ipotecare noi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La nivelul sistemului șase din zece credite sunt Prima Casă.
Aceste credite, cu avans de doar 5%, sunt excluse din Legea privind darea în plată, care permite debitorilor să cedeze băncii locuința ipotecată, în schimbul ștergerii datoriei.
Pentru creditele standard principalele bănci au crescut avansul solicitat clienților de la o medie de 15% la 20-35%. Creșterea avansului e justificată de un risc în creștere cu creditarea, spun bancherii, însă unii dintre ei încep însă să dea înapoi și spun că se mai uită la condițiile de creditare.
De la începutul anului creditul pentru locuințe a crescut cu 3,7 miliarde de lei, exclusiv pe componenta în lei, care a înregistrat o creștere fulimantă de peste 30% la 24,4 miliarde de lei, în timp ce creditul în valută a scăzut cu 2 miliarde de lei la 31,2 miliarde.
Ritmul de creștere al creditării în lei ar putea fi susținută doar dacă guvernul ar aloca noi garanții pentru Prima Casă. Pentru moment, Executivul a făcut doar o realocare a plafoanelor între bănci.
Și creditul de consum a crescut în iunie, cu 0,4% la aproape 52 de miliarde de lei, după o contracție în mai față de aprilie.