Peste 1.300 de dosare care vizează darea în plată au ajuns pe rolul judecătoriilor din toată țara în mai puțin de șapte săptămâni de la momentul în care legea a intrat în vigoare. Litigiile au apărut fie pentru că debitorii executați silit au cerut instanțelor să le șteargă datoriile, fie pentru că băncile au contestat notificările clienților. Băncile cu portofolii de credite în franci elvețieni sunt implicate în cele mai multe dosare.
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai și dă dreptul consumatorilor cu credite ipotecare să cedeze locuința creditorului în schimbul ștergerii datoriei. Băncile și debitorii au început să apeleze la instanțe mai ales după 1 iunie, dată de la care sunt înregistrate circa 1.000 din cele 1.300 de litigii.
Cele mai multe dosare nu au încă termen atribuit și cinci dintre ele au ajuns deja la Curtea Constituțională. Primul dosar înregistrat vine în urma unei contestații a UniCredit Bank, despre care Profit.ro a scris aici.
CITEȘTE ȘI Restanțele românilor la bănci au crescut în aprilie. Rata creditelor neperformante a scăzutGrupul cu capital turcesc Credit Europe - banca și instituțiile financiare nebancare asociate – are 219 litigii pornite de la contestațiile băncii sau de la cererile clienților. Credit Europe, abia pe locul 15 în topul băncilor în funcție de active, este printre băncile care au acordat credite în franci elvețieni înainte de criză. Cum francul și-a dublat valoarea față de leul în comparație cu perioada 2007-2008, capacitatea debitorilor de a-și plăti ratele a fost puternic afectată.
Bancpost, membră a grupului elen EFG, locul 9 în sistem, a fost și ea activă pe piața creditelor în franci elvețieni și acum are 188 de dosare de dare în plată înregistrate la instanțe. Avocații băncii au reușit să convingă magistrații de la Judecătoria Câmpulung să trimită legea la Curtea Constituțională și doresc, practic, ca toate articolele importante din lege să fie declarate neconforme, inclusiv cel care prevede dreptul debitorului de a lăsa casa băncii în schimbul ștergerii datoriilor.
Raiffeisen Bank, instituție cu capital austriac plasată pe locul patru în topul băncilor locale, are 170 de dosare pe rolul instanțelor. În unele situații banca a acceptat darea în plată, adică reprezentanții băncii au semna la notar actele prin care preia locuințele debitorilor și șterge datoriile, în timp ce în alte cazuri a depus contestații. De la Judecătoria Sinaia a plecat la Curtea Constituțională o excepție ridicată de Raiffeisen, în care banca contestă aproape toate articolele din lege. Și Raiffeisen are un portofoliu de credite în franci elvețieni și a răspuns în câteva cazuri cu oferte de haircut pentru clienții care au solicitat darea în plată.
CITEȘTE ȘI Românii care au reușit să încheie socotelile cu banca pe Legea dării în platăBanca Transilvania are 160 de dosare pe rolul judecătoriilor. Banca Transilvania a cumpărat Volksbank anul trecut și a convertit majoritatea creditelor în franci elvețieni preluate de la fosta bancă cu capital austriac. Banca Transilvania a restituit clienților și contravaloarea comisionului de risc. Cei care au încasat banii ar putea rămâne și cu aceștia și ar putea scăpa și de creditele care depășesc valoarea de piață a locuinței. Banca a depus și ea contestații privind constituționalitatea legii, însă pe portalul instanțelor sau pe cel al Curții nu am reușit să identificăm un dosar care să fi ajuns în atenția judecătorilor de constituționalitate.
Banca Românească, membră a National Bank of Greece, locul 13 în sistem, are 98 de litigii înregistrate. Banca are de asemenea probleme cu creditele în franci elvețieni.
O altă bancă cu acționariat grecesc, Piraeus Bank e următoarea pe listă, cu 71 de dosar. De asemenea, Piraeus are în portofoliu credite în franci.
OTP Bank, locul 11 în topul activelor, are 62 de dosare. OTP a încercat la începutul acestui an să închidă portofoliul de credite în franci elvețieni prin conversia cu un disconut mediu de 17%. 60% din cei 10.500 de clienți cu astfel de credite au acceptat oferta băncii, în timp ce oficialii OTP sperau la o rată de 90% la lansarea acesteia.
Tot 62 de litigii are și BRD, în timp ce Alpha Bank are 44.
CITEȘTE ȘI Georgescu, BNR: Doar publicarea dării în plată în Monitorul Oficial a obligat băncile să-și calculeze capitaluri în plusRabon Credit Solutions, firma prin care acționează Detusche Bank, AnaCap, APS și HIG - care au cumpărat un portofoliul de neperformante de la Volksbank -, are 56 de litigii. Rabon începuse anterior să execute silit garanțiile, potrivit anunțurilor de licitații publicate de executorii judecătorești.
Darea în plată ar elimina dreptul firmelor de recuperare să mai ia bani de la debitor și aceștia ar trebui să se mulțumească doar cu garanția.
Suport Colect, firmă de recuperare deținută de BCR, e parte în 9 dosare, în timp ce cea mai mare bancă locală are 38 de litigii pe darea în plată. BCR a obținut de la Judecătoria Bistrița sesizarea Curții și suspendarea judecății într-un dosar în care a contestat o notificare de dare în plată.
SeCapital a mandatat Kruk România să-i reprezinte interesele în cele 5 dosare în care parte.
OTP Factoring, respectiv OTP Faktoring din Ungaria au împreună 8 dosare, iar firma Kredyt Inkaso două dosare.
Creditorii nu trebuie neapărat să depună contestații în instanță pentru a refuza darea în plată. Este suficient ca ei să nu se prezinte la notar la data stabilită de debitor. Pe de altă parte, dacă vor să scape de credite, debitorii trebuie să recurgă în cele din urmă la instanță, după ce expiră termenele în care banca nu se prezintă la notar.
Darea în plată a generat circa 4.000 de notificări de la debitori, declara Eugen Rădulescu, directorul Direcției de supraveghere din BNR în 8 iunie. Instituția a precizat ulterior că Rădulescu a vorbit în nume propriu.