Creditarea ipotecară a accelerat în februarie. Stocul de împrumuturi în lei l-a depășit, în premieră, pe cel în valută

Creditarea ipotecară a accelerat în februarie. Stocul de împrumuturi în lei l-a depășit, în premieră, pe cel în valută
scris 26 mar 2017

Creditul pentru locuințe a crescut cu peste 436 de milioane de lei în februarie, lună în care, de regulă, creditarea ipotecară este una mai redusă, în condițiile în care băncile rămân fără plafoanele de garanții de la stat. Creditarea a crescut exclusiv pe componenta în lei, care a depășit, în premieră, soldul împrumuturilor în valută pentru locuințe.

Soldul creditului ipotecar a ajuns la 58,9 miliarde de lei în februarie, în creștere cu 0,7% față de ianuarie și cu 13% față de februarie 2016. Soldul creditelor în lei a adăugat încă 600 de milioane de lei (2,1%) și a ajuns la aproape 29,8 miliarde de lei, depășind astfel soldul creditelor în valută, care a scăzut cu circa 160 de milioane de lei, la 29,1 miliarde de lei (0,6%). Este pentru prima oară când băncile au în bilanțuri mai multe credite pentru locuințe în lei decât în valută.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința de scădere a împrumuturilor în monedă străină a început în 2013, după ce Guvernul a mutat programul Prima Casă exclusiv pe lei din euro. La acel moment soldul împrumuturilor pentru locuințe în lei nu depășea două miliarde, la jumătate față de stocul de credite în franci elvețieni și modest în raport cu cel de împrumuturi în euro.

Recuperatorii cehi de creanțe APS Holding, cei mai mari jucători din România, au cumpărat de la UniCredit Ungaria credite neperformante de 139 milioane euro CITEȘTE ȘI Recuperatorii cehi de creanțe APS Holding, cei mai mari jucători din România, au cumpărat de la UniCredit Ungaria credite neperformante de 139 milioane euro

De la lansarea Programului Prima Casă în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adică peste 60% din soldul total al creditelor ipotecare. Guvernul a alocat ,pentru 2017, garanții de 2,5 miliarde de lei.

Creditele în lei s-au ieftinit în ultimii ani și au ajuns la niveluri de cost similare cu cele în euro, care fie au dispărut din ofertele băncilor, fie au fost menținute doar pentru cei cu venituri indexabile în moneda europeană, acoperiți la riscul valutar.

Eliminarea riscului de monedă nu îi scutește pe debitori de toate riscurile. Cei care au luat credite în ultimul an au făcut-o la un nivel minim al dobânzilor la lei, așteptate de către analiști să crească în perioada următoare, ceea ce ar putea majora ratele cu până la un sfert.

Creditarea ipotecară a accelerat în februarie. Stocul de împrumuturi în lei l-a depășit, în premieră, pe cel în valută

În mai puțin de patru ani, creditul ipotecar în lei a sărit peste cel în valută. Sursa date: BNR

Comitetul pentru Stabilitate Financiară avertiza, recent, că riscurile asociate cu îndatorarea populației sunt în creștere și îndemna Banca Națională a României să monitorizeze cu atenție acest segment.

Totodată, BNR avertiza la finele anului trecut, că scumpirile proprietăților rezidențiale ridică probleme de sustenabilitate.

Băncile au relaxat, în ultima perioadă, condițiile de creditare și au crescut gradul mediu de îndatorare al debitorilor.

Debitorii Prima Casă au un profil de risc mai ridicat decât cei cu împrumuturi standard, datorită ponderii mai scăzute a capitalului investit în locuință – avansul solicitat prin lege la achiziție este de doar 5% - și a unui grad de îndatorare mai ridicat.

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 0,8% în februarie CITEȘTE ȘI Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 0,8% în februarie

Bancherii avertizau, la sfârșitul lui 2015 și începutul lui 2016 că Legea privind darea în plată va duce la blocarea creditării ipotecare, ceea ce nu s-a mai întâmplat, în cele din urmă. Legea a intrat în vigoare în mai 2016, după ce a fost modificată în Parlament și primit apoi o decizie de interpretare din partea Curții Constituționale în luna octombrie, motivată la începutul acestui an.

Băncile au reacționat, inițial, prin creșterea avansului la împrumuturile standard, în unele cazuri la niveluri prohibitive, însă cele mai multe au revenit la nivelul anterior de circa 15%. În această perioadă creditul ipotecar a mers în special pe Prima Casă, după ce Guvernul a majorat de mai multe ori plafoanele alocate băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credit ipotecar
credit pentru locuinte
imprumuturi ipotecare