Willi Cernko, CEO al grupului financiar austriac Erste, care deține a doua cea mai mare bancă românească, spune că regretă votul de astăzi al Austriei împotriva aderării României la Schengen și că această decizie va avea un impact asupra a milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Declarația lui Cernko vine în contextul în care deja la București au apărut apeluri din partea politicienilor și nu numai de boicotare a firmelor cu capital austriac.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
”Regretăm votul de astăzi din Consiliu. România și Austria sunt strâns legate în multe privințe. Social, cultural și, bineînțeles, economic. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România și România este, în schimb, o piață foarte importantă de export pentru companiile austriece”, a scris șeful Erste, după votul din Consiliul pentru Afaceri Interne în care Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen.
Politicienii români de la guvernare s-au arătat foarte încrezători privind perspectivele României de a adera la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2023, și au menținut sus pe agenda publică subiectul în ultimele două luni. Aderarea României fost amânată de-a lungul timpului, în principal ca urmare a opoziției Olandei și Germaniei. În ultimele săptămâni, însă, guvernul austriac a arătat că se va opune extinderii zonei de circulație fără granițe către România și Bulgaria, invocând o îngrijorare privind imigrația ilegală a persoanelor din afara UE, dar a acceptat aderarea Croației.
Din partea politicienilor, dar și a unor oameni de afaceri români, au apărut îndemnuri de boicotare a companiilor cu capital austriac, îndreptate în special împotriva celor mai mari – OMV și cele două mari bănci, BCR și Raiffeisen.
Șeful Erste spune că grupul pe care îl conduce este pentru unitate la nivel european și că decizia de astăzi va avea un impact asupra celor peste 5.000 de angajați și peste 2,8 milioane de clienți pe care îi are în România.
”Suntem pentru o Europă puternică și o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că doar o UE unită poate fi o UE puternică. Dar o UE unită este totodată una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de categoria a doua. Țelul trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include participarea în zona Schengen”, spune Cernko.
”Un veto este cea mai puternică poziție a unui stat membru. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas foarte atent și respectăm faptul că îngrijorările legate de securitate trebuie luate în considerare. Unitatea nu înseamnă că trebuie să fim de acord fără nicio altă discuție. Totuși, este clar că acest pas va avea consecințe foarte reale pentru milioane de cetățeni ai UE”, adaugă directorul executiv al Erste, care îndeamnă la găsirea rapidă a unei soluții.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la creditele ipotecare au făcut un salt major, dar au crescut și cele la depozite. Finanțarea firmelor se scumpește accelerat. Dobânzi de peste 10% pentru prima oară în ultimul deceniuLa finele anului trecut companiile din Austria dețineau 12,2% din stocul de investiții străine directe, locul trei după Olanda (22,1%) și Germania (12,5%), cu un sold de circa 12,3 miliarde de euro. După investitorul final, Austria este pe locul doi, cu un stoc de 10,7 miliarde de euro, după Germania, cu 14,9 miliarde de euro.
BCR avea active de 94,6 miliarde de lei la 9 luni, când a încheiat cu un profit net de 1,54 miliarde de lei, în creștere cu 35% față de perioada similară din 2021.