Austria și Olanda, ultima invocând că este forțată de împrejurări în cazul statului român, au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
Votul împotrivă al Olandei a fost prezentat ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt "la pachet", ori Olanda era de acord doar cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei. În acest sens, Olanda a votat la pachet împotriva României și Bulgariei, dar a cerut să se menționeze în minuta ședinței că este împotriva acceptării Bulgariei.
Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Austria a reușit astfel să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
În schimb a fost unanimitate pentru acceptarea Croației.
Un jurnalist străin, corespondent pentru mai multe publicații, între care The Telegraph, a relatat anterior că Germania și Luxemburg ar fi amenințat în Consiliul JAI că blochează intrarea Croației în Schengen dacă nu va fi acordat un vot și pentru aderarea României și Bulgariei.
El spune că, din informațiile pe care le are, Germania și Luxemburg ar amenința că vor bloca aderarea Croației la Schengen, dorită de Austria, dacă nu va fi dat acordul și pentru România și Bulgaria.
CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele peruan a fost demis și arestatMiniștrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit astăzi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spațiul Schengen și extinderea sa către România, Bulgaria și Croația, o temă care în ultimele săptămâni a stârnit foarte multe discuții, controverse și agitație politică, mai ales după ce Austria a anunțat că își menține împotrivirea față de aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.