Băncile europene se vor confrunta probabil cu un deficit de capital de 26 miliarde de euro dacă autoritățile de reglementare vor reuși să impună până în 2018 cerințe uniforme privind rezervele de capital, arată un raport publicat astăzi de analiștii J.P. Morgan, transmite Reuters.
Europa introduce noile reglementări privind capitalul acceptate pe plan global, după ce în timpul crizei financiare din 2008 guvernele au fost nevoite să vină în sprijinul unor bănci importante cu ajutoare de sute de miliarde de dolari. Noile reguli sunt destinate să evite o repetare a crizei financiare.
Analiza JP Morgan arată că 13 dintre cele 35 de bănci analizate ar putea să nu îndeplinească cerințele minime de capital, iar eforturile de armonizare ale autorităților de reglementare ar putea reduce cerințele privind indicele de adecvare a capitalului Tier 1 pentru sectorul bancar de la 14% la 12,1% în 2018.
Reglementările privind capitalul care vor fi introduse până în 2019 nu vor mai permite excepțiile care sunt acum acceptate de unele autorități naționale, iar pentru investitori va fi mai dificil să compare situația băncilor. Impactul asupra rezervelor de capital în urma armonizării legislației se va ridica probabil la 137 miliarde de euro pentru băncile europene, cu un deficit de 26 miliarde de euro pentru indicele de adecvare a capitalului Tier 1, se arată în analiza JP Morgan.
Cel mai ridicat deficit se va înregistra probabil la Raiffeisen Bank, Credit Agricole, UniCredit, Societe Generale, Banco Santander și Natixis, susțin analiștii JP Morgan, care apreciază că băncile Credit Agricole, SocGen și Santander ar putea reduce dividendele pentru a rezolva problema deficitului de capital. Alte instituții financiare vor reduce activele riscante.
Pentru a-și îmbunătăți situația capitalului, RaiffeisenBank International a anunțat deja că va vinde unitățile din Polonia și Slovenia. Va fi redusă, de asemenea, expunerea în Ucraina, piață de pe care banca a indicat în trecut că vrea să iasă complet, precum și expunerea din Rusia.
Luni, surse din interiorul Băncii Centrale Europene au declarat pentru Reuters că Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) a stabilit cerințele de capital pentru principalele 123 de bănci din zona euro pe care le supervizează și le va comunica în scurt timp creditorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene. Una dintre sarcinile SSM era stabilirea unui nivel minim al capitalului Common Equity Tier 1, respectiv capitalul de cea mai bună calitate, pe care trebuie să îl dețină fiecare bancă.
Anterior, Autoritatea Bancară Europeană a anunțat că următoarea rundă de teste de stres ce vor fi derulate în rândul celor mai importante bănci din Uniunea Europeană va avea loc în primul trimestru al anului următor, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul celui de-al treilea trimestru.
Sursa: Agerpres