Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO

Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 dec 2022

Băncile pentru locuințe deținute în România de grupurile austriece Raiffeisen și Erste au solicitat statului să fie amnistiate de la plata dobânzilor penalizatorii pentru sumele rezultate în urma unei decizii a Curții de Conturi privind subvenționarea sistemului de economisire-creditare. Guvernul a refuzat să anuleze dobânzile, care totalizează circa 62 de milioane de euro, astfel că cele două bănci pentru locuințe din cadrul grupurilor BCR și Raiffeisen se vor judeca din nou cu statul, după alte litigii mai vechi.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Băncile pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au pierdut definitiv procesele, începute în 2016, prin care contestau o decizie a Curții de Conturi referitoare la legalitatea primelor de stat plătite câtorva sute de mii de clienți de-a lungul anilor.

Urmărește-ne și pe Google News

BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe (redenumită Aedificium) au epuizat toate căile de atac extraordinare interne, astfel că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost confirmat un raport al Curții de Conturi din 2015, a rămas în picioare.

GRAFICE Sistemul bancar românesc a trecut pe excedent de lichiditate pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI GRAFICE Sistemul bancar românesc a trecut pe excedent de lichiditate pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina

Raportul Curții de Audit stabilea, printre altele, că prima de stat a fost încasată ilegal de-a lungul anilor de peste 300.000 de clienți ai celor două bănci, care au făcut depozite pentru a lua subvenția de la stat, dar nu au mai făcut și împrumuturi în scop locativ pentru a parcurge tot ciclul de economisire – creditare, în timp ce pe numele unor persoane care nu puteau lua credite din cauza vârstei, precum minorii și pensionarii, au fost deschise conturi doar pentru a beneficia de prima anuală de 250 de euro.

Deși a beneficiat inițial de sprijinul PSD, PNL și UDMR, partide aflate acum la guvernare, o lege care ar fi exonerat de la plată clienții și implicit băncile, care au rămas să acopere gaura, a fost trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis în 2020 și apoi a rămas blocată în Parlament.

Cele două bănci au ales să plătească în acest an sumele imputate, cu intenția de a beneficia de scutirea plăților foarte mari de dobânzi penalizatoare.

BCR a achitat 474 de milioane de lei (circa 96 de milioane de euro), reprezentând prejudiciul și impozitele cu reținere la sursă, iar Raiffeisen Bank a plătit, la finele lunii iunie, 23 de milioane de euro (circa 114 milioane de lei), potrivit rapoartelor trimestriale.

"După primirea deciziei pronunțate de către înalta Curte de Casație și Justiție, Aedificium Banca pentru Locuințe a decis să efectueze plata sumelor reprezentând debitul, deși nici Curtea de Conturi, nici instanța nu au stabilit această obligație în sarcina băncii. Înainte de efectuarea plății, reprezentanții băncii au confirmat cu reprezentanții Curții de Conturi sumele calculate de către bancă”, au transmis reprezentanții băncii din grupul Raiffeisen pentru Profit.ro.

Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă CITEȘTE ȘI Nicușor Dan cere jumătate de miliard de lei de la bănci pentru căldura bucureștenilor la iarnă

În baza legislației emise în pandemia COVID-19, prin care s-au acordat înlesniri firmelor care achită datoriile la stat, cele două bănci au solicitat să fie amnistiate de la plata accesoriilor pentru creanțele rezultate în urma deciziei instanței.

Cererile au fost trimise prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) – prin care se plătiseră primele declarate ilegale - , fiind formulate în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului 69/2020 pentru modificarea Codului Fiscal.

Raiffeisen Bank a solicitat să fie anulate penalizările de 30 de milioane de euro (circa 147 de milioane de lei), însă Ministerul Dezvoltării a respins solicitarea în această vară.

Iran: Director de bancă, concediat pentru că a servit o femeie fără văl CITEȘTE ȘI Iran: Director de bancă, concediat pentru că a servit o femeie fără văl

”Având în vedere plata făcută, în baza prevederilor Ordonanței de urgență nr. 69 din 14 mai 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, banca se califica pentru a beneficia de amnistia sumelor reprezentând penalități, însă solicitarea băncii a fost respinsa. Aedificium Banca pentru Locuințe consideră nejustificat refuzul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației de a acorda amnistia, iar din acest motiv banca a luat decizia de contesta în instanță refuzul ministerului amintit", adaugă reprezentanții Aedificium.

BCR a solicitat să fie scutită de la plata a circa 156 de milioane de lei (circa 32 de milioane de euro), însă Ministerul Dezvoltării i-a respins solicitarea pe motiv că creanța nu este certă, lichidă și exigibilă, acceptând să anuleze accesoriile doar pentru impozitele reținute la sursă.

Reprezentanții BCR nu au dorit să răspundă la întrebările Profit.ro pe marginea acestui subiect.

BCR a chemat în instanță, la Curtea de Apel București, MDLPA într-un dosar deschis la finele lunii august.  În raportul financiar, BCR estimează la 50% șansele de a obține în instanță anularea accesoriilor.

Totodată, Aedificium a deschis un dosar la aceeași instanță la finele lunii octombrie. Niciunul dintre cele două litigii nu a primit termen până acum.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, la Gala Profit.ro: De ce este dolarul puternic și care vor fi consecințele CITEȘTE ȘI Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, la Gala Profit.ro: De ce este dolarul puternic și care vor fi consecințele

În paralel, BCR a formulat, acum doi ani, o plângere împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), față de decizia Curții de Conturi și cea a ÎCCJ, cauză înregistrată la CEDO în ianuarie 2020 și care a trecut de examinarea preliminară.

Raiffeisen Bank a încheiat primele 9 luni din acest an cu un profit net de 920 de milioane de lei, în creștere cu 42% față de perioada similară a anului trecut.

BCR a încheiat la 9 luni cu un profit net de 1,54 miliarde de lei, în creștere cu 35% față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr banca pentru locuinte
raiffeisen banca pentru locuinte
aedificium banca pentru locuinte
curtea de conturi
ministerul dezvoltarii
prima de stat