Concluzia discuției politicienilor români cu cancelarul Austriei pentru Schengen - Insistă cu încăpățânare pe argumente ridicole. Vrea doar să umilească România. Una dintre cele mai tensionate întâlniri politice

Concluzia discuției politicienilor români cu cancelarul Austriei pentru Schengen - Insistă cu încăpățânare pe argumente ridicole. Vrea doar să umilească România. Una dintre cele mai tensionate întâlniri politice
scris 7 dec 2022

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, ''a respins orice argument rațional'' în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, este concluzia transmisă de europarlamentarul Eugen Tomac după reuniunea Partidului Popular European (PPE) desfășurată în această seară la Viena.

"Concluzia după întâlnirea cu Karl Nehammer, cancelarul austriac - Guvernul de la Viena este condus, din păcate, de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole. I-am spus direct, astăzi, că este foarte aproape de a fi cel ce va anula toată simpatia pe care românii au cultivat-o de-a lungul timpului în relația cu Austria, țară pe care noi am privit-o cu multă încredere.

Urmărește-ne și pe Google News

A fost una dintre cele mai tensionate întâlniri politice la care am participat. Din păcate, acest om a respins orice argument rațional. A anulat orice a propus Comisia Europeană, a neagat orice raport sau statistică. Pur și simplu, a luat o decizie absurdă. Vrea doar să umilească România în mod inacceptabil", este mesajul acestuia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

România are nevoie de sprijinul nostru în abordarea migrației ilegale și nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor eficient, a transmis anterior, tot în această seară, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, răspunzând la întrebarea dacă oficialii austrieci își mențin VETO-ul împotriva aderării României la spațiul Schengen - VEZI MAI JOS VIDEO

UPDATE ora 19.51 Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner. a reafirmat, la postul public de radio ORF, hotărârea țării sale de a se opune prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, din cauza creșterii migrației ilegale anul acesta - VEZI MAI JOS ȘI DECLARAȚIA MINISTRULUI DE INTERNE

VIDEO Ciolacu: Suntem la 32 de ani de la Revoluție. S-ar fi putut face mai mult în ceea ce privește capitalul autohton CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Suntem la 32 de ani de la Revoluție. S-ar fi putut face mai mult în ceea ce privește capitalul autohton

"Cred că trebuie să fim realiști. Granițele UE este clar că deja nu funcționează, avem în Austriia, o țară mică, 75.000 migranți neînregistrați. Este nevoie pentru România de un plan pentru primăvară, avem nevoie de granițe eficiente, toți au nevoie de ajutor. Să ne bazăm pe fapte reale și să păstrăm emoțiile în afara discuției.

Nu este o discuție politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preș. N-ar trebui să avem un război al vorbelor", a spus cancelarul austriac, explicând astfel că nu are rost de discutat la acest moment de o extindere a Schengen în condițiile în care actualul sistem deja nu funcționează.

Concluzia discuției politicienilor români cu cancelarul Austriei pentru Schengen - Insistă cu încăpățânare pe argumente ridicole. Vrea doar să umilească România. Una dintre cele mai tensionate întâlniri politice

El a explicat astfel că ministrul de Interne al țării sale are „un nou calendar, pentru primăvara următoare”, în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen. 

Cancelarul a sugerat, de asemenea, că România nu va fi decuplată de Bulgaria în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Nicușor Dan, audiat la DNA CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, audiat la DNA

La rândul său, președintele PPE, Manfred Weber, aflat lângă cancelar, a arătat că România și Bulgaria și-au făcut temele pentru aderarea la Schengen, dar problema migrației ilegale este una reală. „

Nu vorbim despre a bloca aderarea lor, vrem să ne asigurăm cum putem să ajutăm”, a spus liderul PPE, care l-a criticat în schimb pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, spunând că este „dezamăgitor” că nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu țările africane pentru un acord de readmisie a imigranților ilegali.

Comisia Europeană trebuie să ajute, a subliniat el, spunând că în aceste condiții nu pot fi condamnate gesturile unor țări de a ridica garduri la frontiere.

Potrivit ministrului austriac de Interne, veto-ul țării sale este ''un apel de urgență'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranților pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Cele ''peste 100.000 de cereri de azil'' înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.

Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranții care sosesc în Austria ajung în această țară după ce au sosit inițial cu avionul în Serbia, iar alți circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanții de azil ajunși în Austria nu au fost înregistrați anterior în vreo altă țară membră a UE prin care au trecut.

Austria, care se opune aderării României la Schengen din cauza migrației ilegale, invocă acum un nou motiv: „presiuni și rele tratamente” la adresa companiilor austriece din România, conform europarlamentarului Rareș Bogdan, aflat la Viena, unde europarlametarii români încearcă să convingă autoritățile austriece să dea un vot favorabil primirii țării noastre în spațiul european de liberă circulație.

„Au renunțat la asta (n.r. - problema migranților ilegali) și au vorbit despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor, o altă găselniță.

VIDEO Ciucă: Cerem un vot pentru aderarea României la Schengen în Consiliul JAI. Starea de incertitudine nu mai poate continua. CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă: Cerem un vot pentru aderarea României la Schengen în Consiliul JAI. Starea de incertitudine nu mai poate continua.

Am să-i spun astăzi cancelariului că atâta timp cât 64% din piața de asigurări este asigurată de companii cu sediul la Viena, 34% din piața bancară, două dintre cele mai mari bănci austriece, o parte din piața de carburanți, piața de prelucrare a lemnului și a construcțiilor, nu poți să vorbești despre rele tratamente la adresa companiilor austriece, asta e ultima găselniță, o să o demontăm și pe asta. (...)

Ceea ce face astăzi Austria, dacă continuă în încăpățânarea absurdă, este un atentat la soliditatea Europei, este un atentat la coeziunea europeană”, a declarat pentru Digi 24 europarlamentarul PNL.

VIDEO SUA își fac cunoscut noul bombardier invizibil CITEȘTE ȘI VIDEO SUA își fac cunoscut noul bombardier invizibil

În această seară, o parte dintre europarlamentarii români se vor întâlni cu cancelarul austriac Karl Nehammer, în încercarea de a-l convinge ca Austria să voteze joi, în Consiliul JAI, pentru primirea României în Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
schengen