VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Claudia Oprescu, BCR: Oricâte campanii generice ai face, nimic nu poate bate interacțiunea între un specialist și cineva care-și dorește realmente să învețe

VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Claudia Oprescu, BCR: Oricâte campanii generice ai face, nimic nu poate bate interacțiunea între un specialist și cineva care-și dorește realmente să învețe
scris 31 oct 2024

Campaniile generice de educație financiară nu pot avea același rezultat ca programele aplicate în care cei care doresc să învețe sunt ghidați de un specialist, spune Claudia Oprescu, CSR expert BCR, coordonator al programului Școala de Bani al BCR.

„Facem Școala de Bani de 8 ani și scopul principal al proiectului e să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă nu doar concepte financiare, chiar dacă se cheamă Școală, nu e chiar ca la școală, nu îi învățăm definiții, îi învățăm ce înseamnă acela un buget, ce e un obiectiv, de ce este important să economisim, ce înseamnă un fond de urgență. Lucruri care pot să pară de bază, dar pe care mulți dintre noi poate nu le facem”, spune Claudia Oprescu, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a, organizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și de postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri), ARB (Asociația Română a Băncilor), Banca Transilvania, BCRCEC BankXTB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Programul îi învață pe oameni să măsoare obiectivele pe care le au pentru a le putea duce la îndeplinire. Dacă spui doar că vrei să-ți iei casă, mașină sau vrei să mergi în vacanță, atunci nu este un obiectiv realizabil, pentru că nu-l poți măsura, spune Oprescu. „În schimb, dacă spui vreau să merg în vacanță și mă costă 3.000 de lei și vreau să merg peste 6 luni, deja ai făcut un prim pas spre a-ți îndeplini acel obiectiv. Și asta facem noi atât cu copiii, cât și cu adulții”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Peste 742.000 de copii, adolescenți, tineri și adulți sunt absolvenți Școala de Bani. Proiectul a fost lansat în 2016 și a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. În primele nouă luni din 2024, peste 97.000 de persoane au trecut prin cursurile Școala de Bani.

Oprescu spune că tinerii doresc să învețe despre investiții, despre cum să facă bani (uneori despre cum „să facă bani repede”, deși nu există o rețetă), dar și că își doresc să facă lucruri specifice vârstei, cum ar fi să călătorească.

VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Claudia Oprescu, BCR: Oricâte campanii generice ai face, nimic nu poate bate interacțiunea între un specialist și cineva care-și dorește realmente să învețe

Persoanele de peste 35-45 de ani au deja alte nevoi, sunt interesați de schimbarea locuinței, de economisire pentru un credit.

BCR a mai lansat și un program mai aplicat, de Coaching Financiar..

„Coachingul financiar se adresează în special adulților care au venituri și vor o situație financiară personalizată. Adică vin și mi se face o analiză în funcție de veniturile pe care le am, obiectivele mele de viață”, explică Oprescu.

690.000 persoane au beneficiat de un plan financiar personalizat prin Coaching Financiar, dintre care peste 316.000 doar în primele nouă luni din 2024.

Până la 30 septembrie 2024, 58% dintre clienții care au beneficiat de coaching și-au stabilit ca obiectiv construirea unui fond de urgență. În plus, la nivel de bancă, 25% dintre cei care au deschis un cont de economii și 37% dintre cei care au accesat o pensie privată au participat la o sesiune de Coaching Financiar înainte de a lua aceste decizii, arată banca.

BCR a lansat și programul ZBOR, destinat tinerilor, cu hub-uri în Constanța, Iași, Cluj, Ploiești, Târgu Jiu și Baia Mare.

„Programul Zbor, recent lansat, e un spațiu terțiar, între casă și școală. Acolo sunt multe cursuri de educație formală și non-formală.

Tinerii vin și spun avem nevoie să fim ascultați, avem nevoie de socializare.

„Au trecut 10.000 de tineri în aceste 7 hub-uri. Au fost despre educație financiară, pe care îl facem și la Școala de bani, cursuri despre shopping impulsiv, cursuri de psihologie și dezvoltare personală, cursuri de antreprenoriat. Discutăm cu companii să livreze cursuri de digitalizare, tehnologie. Bineînțeles, sunt cursuri antreprenoriale și hackatoane, pentru că sunt interesați tinerii de acestea. Seara mai sunt board-games, stau și socializează, se relaxeză, nu prea există spații pentru acest lucru”, explică Oprescu.

La ultimele evenimente au fost antreprenori care timp de 2-3 ore au discutat cu tinerii. Evident că au rămas în contact. Nu este ceva formal, că nu le plac lucrurile formale. Mulți pot să meargă să facă intershipuri, job shadowing, să vadă cum este. Antreprenorii sunt foarte deschiși”, adaugă Oprescu.

VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Claudia Oprescu, BCR: Oricâte campanii generice ai face, nimic nu poate bate interacțiunea între un specialist și cineva care-și dorește realmente să învețe

Întrebată dacă mesajele simplificate privind educația financiară difuzate prin mass-media, cum sunt cele cu consumul de zahăr și sare, ar putea da rezultate, Claudia Oprescu spune că programele de educație financiară care funcționează sunt cele aplicate, ținute de specialiști.

„Ce am învățat din acești 8 ani de Școala de bani e că oricât de multe campanii generice ai face, nu poate să bată nimic interacțiunea între un om care e specialist în domeniul lui și cineva care-și dorește realmente să învețe”.

Tinerii, spune Oprescu, își doresc foarte mult să fie față în față cu antreprenori, să învețe de la oameni care au făcut deja asta.

„Dacă vreau să-mi fac un business, ce înseamnă, de unde să încep? Educația cea mai simplă este cea practică, în care te întâlnești cu un om. Pregătim și competiții. Dar credem foarte mult în zona de mentorat și de interacțiune directă între tineri și oameni care ar putea să-i ajute cu ceva, fie cu sfaturi, fie poate cu oportunități de intership-uri sau alte lucruri”.

„La ultimele evenimente au fost antreprenori care timp de 2-3 ore au discutat cu tinerii. Evident că au rămas în contact. Nu este ceva formal, că nu le plac lucrurile formale. Mulți pot să meargă să facă intershipuri, job shadowing, să vadă cum este. Antreprenorii sunt foarte deschiși”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
scoala de bani
coaching financiar
educatie financiara