Indicii LIBOR nu vor mai fi publicați începând cu anul viitor și vor fi înlocuiți automat în contractele în valută cu dobândă variabilă cu alte referințe, anunță Banca Națională a României.
Indicii LIBOR vor înceta pentru francul elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez, începând cu ianuarie 2022, și pentru dolarul american, de la jumătatea anului 2023. Acești indicatori folosiți și pentru calculul dobânzilor variabile în contractele de credit urmează să fie înlocuiți cu alte referințe.
“Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale și autorități naționale competente. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare”, anunță BNR.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legalăBanca centrală mai arată că noii indicatori vor fi aplicați uniform și direct la nivelul tuturor statelor membre UE. “Astfel, orice indice LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract, cu noul indice de referință de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor, dacă părțile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de referință”.
LIBOR reprezintă dobânzile cotate la plasamentele interbancare. În 2012 s-a descoperit că mai multe bănci ofereau cotații false ale LIBOR (pentru a mișca piața astfel încât să profite de pe urma unor tranzacții), în locul dobânzilor reale la care se împrumutau de la alte bănci. După amenzi de sute de milioane de dolari aplicate băncilor, autoritățile americane și europene au căutat să treacă la alte referințe pentru produsele financiare.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiContractele de credit din România au mai fost modificate în ceea ce privește referințele în 2010, când cu ocazia transpunerii unei directive de protecția consumatorilor, dobânzile interne ale băncile au fost înlocuite automat cu indici de piață precum ROBOR/EURIBOR/LIBOR. Atunci băncile au majorat marjele fixe ale clienților.
Situația de acum ar trebui să fie diferită cel puțin în privința impactului. Creditele acordate populației în alte valute decât euro (în principal franci elvețieni) au scăzut cu 80% de la vârful din 2010 la un sold de 2,7 miliarde de lei echivalent. Și împrumuturile în alte valute decât euro (în principal dolari) acordate firmelor nefinanciare au scăzut cu circa jumătate față de vârf la sub 2,6 miliarde de lei echivalent.