BERD a investit 1,3 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) în Balcanii de Vest în 2020 și va ajunge la aceeași sumă în 2021, a anunțat vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Pierre Heilbronn, transmite Reuters.
Heilbronn a declarat pentru Reuters că 2020 a fost un an neobișnuit, din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat instituția financiară să investească în proiectele aprobate anterior, dar și să sprijine schimbările politice din cele șase țări din Balcanii de Vest în care este prezentă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimele aproape trei decenii, BERD a sprijinit Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia - care toate speră să adere la Uniunea Europeană - să-și ajusteze economiile pentru a îndeplini standardele UE.
Deși prioritare rămân investițiile în infrastructură, BERD se implică din ce în ce mai mult pentru a ajuta regiunea, dependentă de energia produsă prin arderea cărbunelui, să facă tranziția la energia verde, a explicat Heilbronn. Acesta a avertizat că banii publici nu vor fi suficienți și trebuie mobilizați investitorii privați.
"Unul dintre obiectivele vizitei mele în Balcanii de Vest este să impulsionez agenda verde", a declarat Heilbronn.
În condițiile în care China investește masiv în regiune, în special în infrastructură și energie, Heilbronn a explicat că EBRD este îngrijorată când investițiile nu îndeplinesc criteriile de sustenabilitate și nu duc la crearea de locuri de muncă pe plan local.
CITEȘTE ȘI PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, se așteaptă să înceapă operațiunile în România anul viitorÎn România, BERD este un investitor major și se concentrează asupra finanțării infrastructurii, creșterii productivității și consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia țării, iar 76% dintre aceste investiții au mers în sectorul privat. De la începutul acestui an, BERD a semnat proiecte de investiții în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanțare de 340 milioane de euro pentru economia românească.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În prezent, BERD investește în 38 de economii din Europa Centrală și de Est, Africa de Nord și Orientul Mijociu.