Proiecțile demografice arată că populația României în vârstă de peste 65 de ani va crește cu 60% până în anul 2050, fapt ce va crea o presiune ridicată pe bugetul asigurărilor sociale în condițiile în care, în prezent, doar o persoană din trei achită contribuția, a transmis Ioana Stoenescu, External Affairs, Market Access and Reputation Lead la Roche, la Profit Health.forum Ediția a XIII-a.
Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, este organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"Aș vrea să vă prezint câteva date, câteva informații relevante. Este vorba de creșterea populației îmbătrânite. Până în anul 2050, populația României cu vârsta peste 65 de ani va înregistra o creștere de 60%. Nu toată lumea contribuie la bugetul asigurărilor sociale, avem o proporție de 1 la 3. Să ne imaginăm cum va fi această proporție fi la nivelul anului 2050, când noi, cei care acum avem vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, vom avea vârsta respectivă. Cine, și mai ales, câți vor contribui la bugetul asigurărilor sociale? Cred să suntem într-un moment de cumpănă și ar trebui să începem o reformă", a afirma Stoenescu.
Ea s-a referit și la diversificarea finanțării bugetului sănătății și a amintit de asigurările complementare de sănătate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"La nivelul statelor OECD, 10% din finanțarea sănătății provine din asigurări complementare de sănătate. În România, acest procent este sub 1%. Cred, în acest context, că este loc să vină asigurători privați și, astfel, să contribuie la finanțarea sistemului de sănătate", a mai spus reprezentantul Roche.
Stoenescu a afirmat că și-ar dori să vadă în recomandările Comisiei Europene către România, document care se emite în luna mai a fiecărui an, și sustenabilitatea sistemului de sănătate.
"În sprijinul acestei recomandări, prezint câteva cifre din două studii realizate de McKinsey. În ultimul secol, mai mult de 30% din creșterea economică a fost efectul îmbunătățirii sănătății populației. Între 2020 și 2024, îmbunătățirea indicatorilor din sănătate poate adăuga 12 triliarde de dolari la PIB global, adică o creștere de 8%. Pentru România, aportul ar fi de 26 miliarde de euro la PIB național până în 2040. Asta înseamnă 9% la PIB până în anul 2040, adică o accelerarea a ritmului anual de creștere a PIB de 0,4% până în anul 2040", a mai spus reprezentantul Roche.