BCE verifică vânzarea-mamut de credite neperformante a UniCredit

BCE verifică vânzarea-mamut de credite neperformante a UniCredit
scris 31 oct 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) verifică vânzarea-mamut de credite neperformante derulată recent de UniCredit, în valoare de aproape 18 miliarde de euro, pentru a stabili dacă prețul anunțat de banca italiană a fost umflat de comisioane excesive.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În iulie, UniCredit a anunțat că a ajuns la un acord final cu fondurile de investiții Fortress Investment Group și PIMCO privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante cu o valoare de 17,7 miliarde de euro, la un preț echivalent cu aproximativ 13% din valoarea portofoliului.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

BCE analizează dacă UniCredit a agreat să plătească comisioane prea mari cumpărătorilor pentru administrarea creditelor preluate, fiind posibil ca prețul tranzacției să fie ajustat negativ, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gigantul bancar elvețian UBS ar urma să mute 1.000 de slujbe de bancheri din Londra către Europa, după Brexit CITEȘTE ȘI Gigantul bancar elvețian UBS ar urma să mute 1.000 de slujbe de bancheri din Londra către Europa, după Brexit

Un preț final mai mic ar putea genera constituirea unor provizioane suplimentare celor anunțate deja de UniCredit, ceea ce ar putea afecta capitalul băncii. UniCredit nu a scos încă portofoliul de neperformante în afara bilanțului, au precizat sursele menționate.

Reprezentanții UniCredit și BCE au refuzat să comenteze.

Dacă prețul de vânzare va fi coborât, “ar putea fi un pas înapoi pentru UniCredit și pentru sistemul bancar italian”, consideră Jacopo Ceccatelli, directorul general al casei de brokeraj Marzotto SIM, din Milano.

UniCredit a constituit provizioane în sumă de 598 milioane de euro în trimestrul al treilea, sub valoarea de 977 milioane de euro raportată în intervalul similar din 2016, potrivit rezultatelor preliminarii ale grupului. Profitul a crescut de 6 ori, la peste 2,8 miliarde de euro, susținut de vânzarea diviziei de administrare a activelor Pioneer Investments, care a generat un câștig net de circa 2,2 miliarde de euro.

Grupul italian este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM și UniCredit Business Integrated Solutions.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
bce
credite neperformante
vanzare
comisioane