Bancpost, profit net de 65 de milioane lei în primele nouă luni

Bancpost, profit net de 65 de milioane lei în primele nouă luni

Sursa foto: Laszlo Raduly

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 nov 2015

Bancpost a înregistrat un profit net de 65,8 milioane lei în primele nouă luni din acest an, față de o pierdere de 102 milioane de lei în perioada similară din 2014, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituția de credit.

Bancpost, bancă deținută de grecii de la Eurobank, a scăzut cheltuielile operaționale cu 17%, prin reducerea rețelei, și a redus indicatorul costuri/venituri la 70%, de la 83%, dar acesta este, încă, la un nivel ridicat. Banca cheltuie câte 70 de lei pentru venituri de 100 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

“Rezultatele înregistrate la 9 luni confirmă direcția strategică a băncii. Bancpost deține o poziție solidă în piață, beneficiind de un nivel ridicat de lichiditate și fiind foarte bine capitalizată. În acest context, principala noastră prioritate rămâne susținerea clienților și contribuția activă la creșterea economică a țării”, a declarat George Georgakopoulos, CEO Bancpost.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 16,5%, după ce creditele cu probleme au fost scoase din bilanțuri anul trecut.

„Menținerea unei situații confortabile a lichidității precum și a gradului de adecvare a capitalului (care înregistra în luna septembrie un nivel de 18,72%) a reprezentat și continuă să reprezinte una dintre prioritățile managementului băncii”, se mai arată în comunicat.

Banca nu a publicat detalii privind evoluția creditelor și depozitelor, dar spune că a optimizat sursele de finanțare retail și a atras resurse de la instituții financiare internaționale.

Băncile elene au fost puternic afectate de criza din Grecia din această vară și s-au confruntat cu retrageri masive de depozite, până ce statul grec a impus restricții privind circulația capitalurilor. Efectele s-au văzut și la nivelul sucursalelor, care au pierdut din depozite.

Bancpost era pe locul 10 în topul băncilor după active de la finele anului 2014, cu o cotă de piață de 3,1%.

Dintre cele patru mari bănci grecești, Eurobank este singura la care statul elen nu deține majoritatea acțiunilor. Pe piața locală, alături de Eurobank, mai sunt prezente și Piraeus Bank, Alpha Bank și National Bank of Greece, prin Banca Românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancpost
rezultate bancpost
banci grecesti romania