Tranzacții cu acțiuni bancare de peste 27 milioane de lei la BVB

Tranzacții cu acțiuni bancare de peste 27 milioane de lei la BVB
scris 2 nov 2015

Titlurile BRD Groupe Societe Generale au însumat astăzi tranzacții bursiere de aproape 18 milioane lei, în timp ce acțiunile Băncii Transilvania (TLV) au adunat rulaje de 9,1 milioane lei.

Într-un impas în relația cu lucrătorii care amenință cu greva, BRD Groupe Societe Generale (BRD) este însă o instituție de credit interesantă pentru investitori. Astăzi, titlurile băncii s-au aflat pe primul loc în topul lichidității, cu transferuri totalizând 17,95 milioane lei. Rulajele pe acest emitent au tins să scadă către finalul sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București, fapt pentru care avansul de peste un procent nu a mai putut fi susținut, cotația de închidere fiind de 11,8 lei/acțiune, cu 0,85% peste referința de vineri.

Urmărește-ne și pe Google News

"BRD a fost de departe, clar, cel mai lichid emitent astăzi; este una din companiile cu evoluție bună a prețului de piață", a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la SAI Star Asset Management, societate cu active în administrare de aproximativ 40 milioane lei (10 milioane dolari). El a amintit că acțiunea BRD s-a apropiat în piață de nivelul de 12 lei/acțiune, după ce în urmă cu o lună de zile se tranzacționa în zona de 10,4-10,5 lei/acțiune. Investitorii așteaptă rezultatele la nouă luni ale băncii sau cele anuale, mizând pe un dividend consistent. Estimările sunt că acțiunea va reuși să încorporeze resorbirea efectelor crizei. BRD a încasat pierderi, a constituit provizioane și a făcut curățiri de bilanțuri. "Cred că 2016 ar putea fi anul în care rezultatul restructurării să se vadă efectiv și în prețul de piață", afirmă Roșoiu.

Pe locul doi în topul rulajelor, cu schimburi de 9,11 milioane lei, s-a situat tot o companie bancară, Banca Tranislvania (TLV), ale cărei titluri s-au apreciat cu 1,58%, până la prețul de 2,575 lei/acțiune. "Acțiunea Băncii Transilvania continuă să surprindă și se află de mai bine de jumătate de an pe un trend agresiv crescător", spune reprezentantul administratorului de fonduri. Tranzacționate și la București, titlurile grupului bancar austriac Erste Group AG (EBS) au însumat schimburi cu puțin sub 65.000 de lei, prețul urcând cu 0,42%.

Cea de-a treia acțiune bancară românească de la cota BVB, cea a Băncii Comerciale Carpatica (BCC), nu a reușit să capteze un interes comparabil, transferurile fiind marginal sub nivelul de 56.000 de lei. Cotația a reușit să încheie pe nivelul de referință de închidere al săptămânii precedente de 0,111 lei/acțiune, o ședință la începutul căreia suferea un declin de 2,70%, până la prețul de 0,108 lei/acțiune. Prețul celor 1,1 miliarde acțiuni BCC tranzacționate în prezent la BVB tinde astfel să graviteze către cel de 0,1 lei/acțiune al celorlalte 1,1 miliarde titluri care ar urma să facă obiectul tranzacției prin care fondul american J.C. Flowers ar trebui să devină acționar semnificativ al societății, însă finalul sesiunii de astăzi a marcat o desprindere de această forță gravitațională, cel puțin pentru un moment.

Europa nu mișcă indicii

Interesul investitorilor pentru acțiunile bancare nu s-a transferat și la nivelul întregii piețe. Indicii Bursei de la București au avut oscilații mai mici de 0,5%. "A fost o ședință în ton cu ultimele sesiuni de tranzacționare, dominată de o stare de așteptare. Piața evident nu are o direcție", spune Roșoiu. El punctează că nici mediul extern nu a fost în măsură să imprime o volatilitate mai mare. Datele macroeconomice privind comenzile în industrie la nivelul Uniunii Europene au fost interpretate diferit în piețe. Astfel, au fost analiști care au spus că revenirea economică își continuă parcursul, în timp ce alții susțin că economia europeană nu are capacitatea de a recupera din pierderea de ritm. "Din afară nu avem semnale care să antreneze piața", a rezumat directorul de la Star AM. Acesta a punctat, totuși, avansul cu 8,31% al prețului acțiunilor Teraplast SA (TRP), care este remarcabil pentru un avans al cotației cu 300% de la începutul anului.

SIF-urile, momentan în uitare

Acțiunile Fondului Proprietatea (FP) au predat ștafeta titlurilor bancare coborând pe locul trei în clasamentul volumelor, cu transferuri totalizând 6,39 milioane lei, într-o ședință în care cotația a urcat marginal, cu 0,12%, până la prețul de 0,821 lei/acțiune. Pe simbolul FP a fost consemnată și o tranzacție deal cu 15 milioane de titluri la prețul de 0,815 lei/acțiune, valoarea acesteia ridicându-se la 12,22 milioane lei. Dintre titlurile financiare din componența indicelui BET-FI, niciunul nu a mai depășit o valoare a transferurilor de un milion de lei, cel mai lichid emitent de la categoria SIF-urilor, cel al SIF Moldova (SIF2), abia adunând schimburi de 0,65 milioane lei. "SIF-urile par a nu mai fi o miză pentru piață, dar cred că este doar o stare de moment", a declarat Roșoiu, care se așteaptă ca aceste titluri să rămână printre "motoarele" Bursei, prin reîntoarcerea interesului investitorilor pentru deținerea unor anumite pachete de acțiuni.

Circumspecție față de sectorul energetic

În top cinci tranzacționare, cu rulaje de 1,78 milioane lei și 1,12 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz SA Mediaș (SNG) și, respectiv Transgaz SA (TGN), care au avut o evoluție neconcludentă în jurul referinței de vineri. Este o indecizie care s-a regăsit și la nivelul indicelui energetic BET-NG, astăzi cu cea mai firavă urcare, de 0,13%. "Este o perioadă proastă pentru sector în ansamblu", avertizează Roșoiu. El spune că nu este vorba numai despre prețul coborât la nivel internațional al hidrocarburilor care pune presiune pe acțiunile locale, ci și de așteptarea unor vânzări majore din partea Fondului Proprietatea atât la OMV Petrom (SNP), cât și la Romgaz. "Sectorul energetic trebuie tratat cu atenție, cu circumspecție", a conchis Roșoiu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
tlv
romgaz
laurentiu rosoiu
fondul proprietatea
banca comerciala carpatica