Băncile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizația patronală din care fac parte mai multe bănci mari și societățile de leasing aparținând acelorași grupuri bancare, au semnat noul Contract Colectiv de Munca (CCM), al doilea de acest fel negociat la nivelul sectorului financiar-bancar și aplicabil la grup de unități.
Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România – Federația FinBan, din care fac parte CPBR și Patronatul Leasingului și al Creditului (PLCR), a semnat noul contract colectiv de munca pentru o durată de doi ani cu Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB). Noul acord vizează 23.000 de angajați.
Salariul minim brut pe ramură crește de la 2.500 de lei (circa 1.500 de lei net), cât a fost agreat în 2018, la 3.300 de lei (circa 1.940 de lei net). Numărul de salarii compensatorii în caz de disponibilizare pentru angajații cu vechime de 5-10 ani a fost majorat de la două la trei, ci cu o vechime de 10-15 ani vor primi cinci salarii în loc de trei, în timp ce angajații cu vechime de peste 15 ani vor primi șase salarii în loc de patru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
VEZI AICI LISTA SALARIILOR DIN SISTEM
„Consideram că am obținut drepturi minimale semnificative pentru colegii noștri, chiar în condițiile lipsei actuale de predictibilitate la nivelul economiei, ceea ce nu-i puțin lucru”, spune Paraschiv Constantin, președintele FSAB.
”Semnarea acestui nou contract arată preocuparea membrilor noștri de a crea predictibilitate pentru colegii noștri, fiecare dintre entitățile noastre membre urmând să aplice principiile și condițiile din acest acord”, spune Sergiu Manea, președintele executiv al Băncii Comerciale Romane, care a semnat contractul din partea patronală.
A fost semnat și un nou acord de telemuncă, care îl înlocuiește pe cel agreat la finele 2018 și care ia în considerare experiența recentă cu pandemia COVID-19.
Celelalte beneficii aferente contractului colectiv de munca anterior semnat la finele anului 2018 rămân neschimbate. Printre acestea se numără contabilizarea timpilor de deschidere și închidere a unităților că timp de lucru și intră în programul de lucru de 8 ore, ajutor financiar pentru evenimente speciale (naștere/adopție copil, deces membru al familiei), minimum 21 de zile lucrătoare concediu de odihna anual pentru 0-5 ani vechime în aceeași unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime, 3 zile libere pentru evenimente speciale.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătateDin CPBR fac pare Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank, care împreună angajează peste 22 000 de salariați, adică aproape jumătate din numărul total de lucrători din sectorul bancar romanesc. Societățile de leasing membre PLCR care au semnat contractul sunt BCR Leasing IFN S.A., BRD SogeLease IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A. și Unicredit Leasing Corporation IFN S.A.