Rata inflației din România a trecut de pragul de 10%. Ministrul Finanțelor, cu doar câteva ore înainte: Dacă la început se discuta despre o inflație cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul!

Rata inflației din România a trecut de pragul de 10%. Ministrul Finanțelor, cu doar câteva ore înainte: Dacă la început se discuta despre o inflație cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul!
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2022

Rata inflației din România a trecut de pragul de 10%, atingând, în luna martie, 10,2%.

Ieri seara, doar cu câteva ore înaintea acestui anunț, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spunea, în contextul pachetului de măsuri decis de coliție, că "inflația a încetinit puternic" în România în urma ordonanței emise de Guvern pentru plafonarea prețurilor la energie și că "dacă la început se discuta despre o inflație cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul". 

Urmărește-ne și pe Google News

"Referitor la modul în care acest pachet influențează, sau există temerea unora că influențează rata inflației, tocmai de aceea acest pachet se adresează preponderent economiei, menținerii locurilor de muncă dar și susținerii foarte țintite a persoanelor vulnerabile, pentru a nu crea un adjuvant la inflație ci din contră, un inhibitor la inflație. Acest model economic pe care noi astăzi l-am pus în discuție și s-a aprobat în coaliție și va fi aprobat de Guvern este o cale, așa cum a fost și Ordonanța privind prețurile la energie. Poate foarte mulți trec foarte ușor peste faptul că inflația, rata de creștere, a încetinit puternic în urma acestei ordonanțe.

Dacă la început se discuta despre o inflație cu două cifre în luna martie, iată că nu este cazul. Pe de altă parte, trebuie să știți că anul trecut inflația s-a triplat. Această ordonanță cu prețurile la energie a încetinit abrupt ritmul de creștere a inflației, așa cum și acest pachet economico-social va influența rata de creștere a inflației pentru că se duce și ajută acolo unde costurile nu mai pot fi susținute"

Alimentele (în principal cartofi, combustibili, ulei și mălai) s-au scumpit cu 11,20 % față de martie anul trecut, arată însă acum datele transmise de Institutul Național de Statistică.

Scumpiri puternice au fost înregistrate și la gaze.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, iar serviciile, cu 6,53%.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Gazele naturale, combustibilii, cartofii și uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, pentru care au fost luate în considerare prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece.

În intervalul martie 2021 - martie 2022, prețurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% și la uleiul comestibil cu 32,33%.

La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi și ulei, creșteri mari au mai fost înregistrate la mălai (plus 24,35%) și făină (plus 21,47%).

Comparativ cu luna anterioară, alte legume și conserve de legume s-a scumpit în martie 2022 cu 5,85%, uleiul cu 5,83%, iar untul cu 5,10% și nu a fost înregistrată nicio ieftinire. Per total, comparativ cu februarie 2022, prețurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 2,54%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creșteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale și combustibili, la energia termică (plus 20,99%). Potrivit INS, prețurile la energia electrică au scăzut în perioada martie 2021 - martie 2022 cu 7,64% (influențate de prevederile OUG 118/2021).

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Față de luna anterioară, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 7,67% și nu a fost consemnată nicio ieftinire la această categorie de mărfuri. Creșterea medie a prețurilor față de februarie 2022 a fost la mărfurile nealimentare de 1,86%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creșteri anuale au fost consemnate la serviciile poștale (plus 17,50%), la cele de apă, canal, salubritate (plus 14,68%) și alte servicii (plus 11,54%).

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate în martie 2022 la transportul rutier (3,58%), la servicii de apă, canal, salubritate (plus 201%) și la confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte (plus 1,43%) în timp ce la transportul aerian s-a consemnat o scădere de 7,04%. În medie, prețurile la servicii s-au majorat comparativ cu februarie 2022 cu 0,67%.

"Prețurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflației de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflației în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 - martie 2022) față de precedentele 12 luni (aprilie 2020 - martie 2021) este 6,5%", anunță Institutul Național de Statistică.

În februarie, rata anuală a inflației urcase la 8,53%, de la 8,35% în ianuarie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%.

BNR prognozează o inflație de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an și de 9,6% la sfârșitul trimestrului IV din 2022.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins