Băncile au menținut standardele de creditare și așteaptă o cerere stabilă de împrumuturi

Băncile au menținut standardele de creditare și așteaptă o cerere stabilă de împrumuturi
scris 8 dec 2020

Băncile au menținut standardele de creditare pentru populație și firme în trimestrul 3 și în ultima parte a anului așteptau o înăsprire a exigențelor pentru împrumuturile acordate companiilor. Cererea de finanțare este așteptată să rămână constantă în trimestrul 4 pe segmentul firmelor și să crească în cazul achiziției de locuințe.

Sondajul trimestrial al Băncii Naționale a României, realizat în octombrie și publicat în decembrie, arată că toate băncile au păstrat standardele de creditare pentru firme în trimestrul 3. Pentru T4 2020, un procent net de circa 18% din instituțiile de credit apreciază că standardele de creditare se vor înăspri.

Urmărește-ne și pe Google News
În zece luni, băncile au acordat credite noi populației și companiilor cât un sfert din soldul creditului neguvernamental CITEȘTE ȘI În zece luni, băncile au acordat credite noi populației și companiilor cât un sfert din soldul creditului neguvernamental

Riscul de credit asociat companiilor a crescut în T3, apreciază o parte mai mare din bănci, mai ales în cazul turismului și transporturilor.

Cererea de credit a companiilor rămas constantă în T3 și băncile anticipau aceeași evoluție și pentru ultimul trimestru din 2020.  Totodată, băncile au raportat o creștere a solicitărilor de împrumut respinse în T3.

Pe segmentul populației, standardele de creditare au avut evoluții mixte în trimestrul 3. În cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor (58%) au raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare față de trimestrul precedent, 22% le-au înăsprit într-o oarecare măsură, în timp ce 20% le-au relaxat. În ceea ce privește creditul de consum, proporțiile băncilor au fost aproximativ egale pentru toate cele trei tipuri de măsuri.

Pentru T4, băncile aveau estimări mixte: jumătate așteptau standarde pentru credite ipotecare nemodificate, 30% așteptau relaxarea și 21% înăsprirea. În cazul creditelor de consum era estimată păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare.

Cererea de credite ipotecare a crescut în T3, potrivit a 58% dinte bănci, iar 70% raportează și o creștere a cererii de împrumuturi de nevoi personale. Așteptările pentru T4 erau preponderent de menținere constantă a cererii pentru credite în cazul ambelor categorii de credite destinate populației.

Pentru T3, 45% dintre bănci consideră că evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale a fost relativ constantă, 33% estimează că acestea au crescut într-o anumită măsură, în timp ce 22% au raportat o oarecare scădere a prețului locuințelor. În T4  majoritatea băncilor (88%) mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor sau scăderea într-o oarecare măsură a acestora.

Valoarea medie a LTV (loan-to-value) s-a diminuat cu 2 puncte procentuale în T3 2020 pentru creditele nou-acordate în ultimele 3 luni, situându-se la nivelul de 71%, această valoare fiind înregistrată și pentru întreg portofoliul de credite, constantă în ultimele trei trimestre. Acoperirea cu garanții a creditelor imobiliare a crescut astfel.

Nivelul mediu al gradului de îndatorare a rămas constant în T3 2020 față de trimestrul precedent, atât în cazul portofoliului de credite nou-acordate în ultimele 3 luni, la nivelul de 29%, cât și în cel al întregului portofoliu de credite, la valoarea de 32%. Gradul de îndatorare pentru creditele noi a scăzut după ce BNR a modificat reglementările în 2018 și a introdus un prag maxim ale ponderii creditelor în total venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
conditii creditare
cerere creditare
volum credit