Băncile au încasat o marjă netă mai mare de la debitori în septembrie, arată datele BNR. Băncile au mărit dobânzile la creditele noi, în timp ce au redus remunerațiile pentru depozitele în lei aflate în sold la un minim istoric. Dobânzile la creditele și depozitele în euro au scăzut și ele la un minim istoric, în timp ce marja netă pentru împrumuturile noi în euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008.
„Considerăm că această evoluție a fost influențată de perspectivele divergente de politică monetară (România vs. Zona Euro), în contextul adoptării noului Cod Fiscal pe plan intern și a revenirii în teritoriu negativ a dinamicii prețurilor de consum și a incidenței scandalului Volkswagen în zona euro, într-un climat global caracterizat prin decelerarea economiei Chinei și persistența volatilității pe piețele financiare”, consideră analiștii Băncii Transilvania.
Câștigul băncilor din diferența dintre dobânzile la creditele și depozitele noi în lei a crescut, în septembrie, la 4,68%, de la 4,45%, cel mai ridicat nivel din februarie.
Băncile au dat credite noi cu dobânzi mai mari în septembrie. Rata a crescut de la 5,66% la 5,92%, în timp ce pentru depozitele noi la termen a crescut cu doar trei puncte de bază, adică 0,03 puncte procentuale, la 1,24%.
Pentru depozitele în sold în monedă națională a fost atins un nou minim istoric al dobânzilor plătite de bănci, care au scăzut, pe medie, de la 1,72% la 1,64%. Creditele în sold n-au beneficiat de același tratament, pentru că dobânda a scăzut cu doar un punct de bază, la 6,57%.
Băncile acordă mult mai multe credite în lei decât în euro în ultimii ani. Credite noi de 4,44 miliarde de lei – echivalentul a aproximativ un miliard de euro – au dat băncile populației și firmelor, în timp ce împrumuturile noi în euro au fost de 337 de milioane în septembrie. Soldul împrumuturilor în lei a trecut de 50% din total credit.
Dobânzile la creditele în sold și la depozitele vechi și noi în euro au înregistrat minime istorice luna trecută.
Rata remunerației la dobânzile în sold a scăzut de la 0,92% la 0,85%, în timp ce pentru depozitele noi a scăzut de la 0,67% la 0,62%. La creditele în sold, băncile au perceput dobânzi mai mici cu 13 puncte de bază, la 4,51%. Creditele noi în euro au fost mai scumpe luna trecută, după ce băncile au majorat dobânzile de la 3,87% la 4,12%.
Astfel, pentru creditele în euro în sold băncile au scăzut marja netă cu șase puncte de bază, la 3,66%, iar pentru cele noi au crescut-o cu 30 de puncte de bază, la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008.
*Click pe grafice pentru a mări imaginea