Banca Transilvania a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară pentru emiterea unor obligațiuni cu scadența la 10 ani pentru o sumă de maximum 285 milioane euro, listate la BVB. Luna trecută, acționarii aprobaseră o emisiune de până la 350 milioane euro.
"Obligațiunile nu au fost și nu vor fi oferite către public în România. Ele vor fi făcute disponibile spre subscriere doar unui număr restrâns de Investitori Eligibili", este mesajul companiei.
Obligațiunile vor avea o dobândă egală cu EURIBOR la 6 luni + 3,75% pe an, perioada de subscriere fiind 21-26 Iunie 2018.
După UniCredit Bank, Garanti Bank și Raffeisen Bank, și Banca Transilvania (TLV) emite obligațiuni corporative care să fie listate la Bursa de Valori București.
În prezent, la cota acestei piețe sunt listate mai multe instrumente de acest tip emise de bănci. Anul trecut, UniCredit Bank a lansat la BVB obligațiuni în valoare însumată de 610 milioane lei, după ce instituția de credit mai avea un instrument obligatar emis încă din 2013, în valoare de 550 milioane lei. La jumătatea anului 2014, Garanti Bank și Raiffeisen Bank au lansat emisiuni de obligațiuni cu scadența la 5 ani, în sumă de 300 milioane lei și, respectiv 500 milioane lei.
Banca Transilvania intenționează să forțeze noi limite, scadența de 10 ani fiind una ambițioasă pentru piața de capital românească, după cum ținta pentru finanțarea atrasă este considerabilă.
Banca Transilvania este una dintre poveștile de succes de la bursă, reușind să crească, prin finanțările atrase de pe piața de capital de la o bancă cu activități preponderent în zona Ardealului în anii ’90, către cea mai valoroasă instituție de credit românească, având o capitalizare bursieră de 10,33 miliarde lei (2,23 miliarde euro). Grupul BT a încheiat anul 2017 cu active de 59,8 miliarde lei (din care banca deține 59,3 miliarde lei), în creștere cu 15,1% față de 2016.