Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, i-a avertizat luni pe francezi în legătură cu costurile retragerii țării din zona euro, el notând că costurile de finanțare ale țării sunt deja în creștere din cauza temerilor provocate de alegerile prezidențiale din acest an, transmite Bloomberg.
Liderul Frontului Național, Marine le Pen, care vrea să scoată Franța din zona euro, este pe cale să se plaseze pe primul loc în primul tur ale alegerilor, dar este improbabil să obțină președinția Franței în turul al doilea, scrie News.ro.
Chiar și așa, prima plătită de guvernul francez pentru împrumuturi, față de Germania, a urcat la cel mai ridicat nivel din peste patru ani.
”Creșterea recentă a dobânzilor franceze, care cred că este temporară, corespunde unei anumite îngrijorări legată de ieșirea din euro”, a afirmat Villeroy de Galhau la postul de radio France Inter.
Le Pen are sprijinul a circa 26% din electorat, în primul tur al alegerilor din aprilie, față de 20,5% pentru independentul Emmanuel Macron și 17,5% pentru republicanul Francois Fillon, potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Ifop.
Atât Macron cât și Fillon ar învinge-o pe le Pen în turul al doilea al alegerilor, arată sondajele.
Candidatul Frontului Național a spus duminică că moneda unică este un instrument politic care limitează suveranitatea franceză.
”Nu îmi pot respecta promisiunile de protecționism inteligent și politică industrială cu moneda unică. Este o frână în economie, un obstacol pentru redresare. Euro nu este o monedă, este un instrument politic”, a spus Le Pen.
Villeroy estimează în schimb că ieșirea din zona euro ar mări costul serviciului datoriilor pentru guvernul francez cu aproximativ 30 de miliarde de euro pe an.
”Asta ar putea suna abstract pentru ascultători, dar 30 de miliarde de euro, ca să fiu concret, echivalează cu bugetul anual al apărării”, a spus el.
Franța ar avea totodată dificultăți să se apere la nivelul economiei globale, a arătat șeful băncii centrale, care a adăugat că euro este o armă în competiția globală, ”în lumea incertă în care trăim”.