Pierderile Băncii Angliei din obligațiunile cumpărate pentru a susține economia Regatului Unit după criza financiară vor fi ”material mai mari decât se prevedea, până la jumătatea deceniului”, potrivit Deutsche Bank, transmite CNBC.
La sfârșitul lunii iulie, banca centrală a estimat că va solicita Trezoreriei Marii Britanii să sprijine pierderile de 150 de miliarde de lire sterline (189 de miliarde de dolari) din facilitatea de cumpărare de active (APF), scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Programul s-a derulat din 2009 până în 2022 și a fost conceput pentru a îmbunătăți condițiile de finanțare pentru companiile afectate de criza financiară din 2008.
Banca Angliei a acumulat obligațiuni în valoare de 895 de miliarde de lire sterline, în timp ce ratele dobânzilor au fost scăzute din punct de vedere istoric.
Cu toate acestea, banca centrală a început să retragă această poziție la sfârșitul anului trecut, inițial prin oprirea reinvestițiilor în activele aflate la scadență și apoi prin vânzarea activă a obligațiunilor, într-un ritm estimat de 80 de miliarde de lire sterline pe an, începând cu octombrie 2022.
Atât Trezoreria, cât și Banca Angliei știau când a fost implementat APF că profiturile sale timpurii (123,8 miliarde de lire sterline în septembrie anul trecut) vor deveni pierderi odată cu creșterea ratelor dobânzilor.
Cu toate acestea, ritmul în care banca centrală a fost nevoită să înăsprească politica monetară în încercarea de a tempera inflația înseamnă că costurile au crescut peste așteptări.
Dobânzile mai mari au condus la scăderea valorii obligațiunilor guvernamentale achiziționate – cunoscute sub numele de gilts, exact când BOE a început să le vândă în pierdere.