Banca Angliei reduce dobânda de la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Banca Angliei reduce dobânda de la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Banca Angliei (BoE) a decis să reducă dobânda de politică monetară de la cel mai ridicat nivel începând din 2008, după un vot strâns, oficialii având opinii divergente în privința atenuării presiunilor inflaționiste, transmite Reuters.

Banca Angliei a redus dobânda cu 0,25%, până la la 5%, fiind prima scădere din martie 2020, la începutul pandemiei, și până în prezent, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Profit în scădere pentru BRD-Groupe Societe Generale CITEȘTE ȘI Profit în scădere pentru BRD-Groupe Societe Generale
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Decizia este în linie cu economiștii intervievați de Reuters dar piețele financiare previzionau că sunt 60% șanse pentru o reducere.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 5 la 4 pentru reducerea costurilor de împrumut.

„Nu vă pot da un punct de vedere privind viitoarea evoluție a dobânzilor. Vom analiza datele de la o reuniune la alta, așa cum facem întotdeauna”, a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey, cu privire la evoluția politicii monetare.

Oficialul a dat asigurări că în viitor Comitetul de politică monetară se va mișca cu prudență: „Trebuie să ne asigurăm că inflația rămâne la un nivel scăzut și să fim atenți să nu reducem dobânzile prea rapid și prea mult”, a subliniat Bailey.

FOTO Începe lărgirea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje CITEȘTE ȘI FOTO Începe lărgirea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje

Neil Birrell, director de investiții la Premier Miton Investors, a apreciat că Banca Angliei a depășit temerile privind inflația deși este prudentă în legătură cu noi reduceri.

„Acăderea dobânzilor în Marea Britanie a sosit în sfârșit. Banca Angliei a depășit temerile privind inflația … deși sunt prudenți în legătură cu noi reduceri”, a susținut Birrell.

BoE se așteaptă ca rata inflației să crească la 2,75% în trimestrul patru din 2024, pe fondul atenuării efectelor scăderii prețurilor la energie, înainte de a reveni la ținta BoE de 2% la începutul lui 2026. În mai și iunie rata inflației s-a situat la 2%.

De asemenea, Banca Angliei se așteaptă la o creștere a economiei britanice de aproximativ 1,25% anul acesta, după ce anterior previziona un avans de 0,5%, în timp ce rata șomajului ar urma să crească ușor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
dobanda